Пауновић: Сви треба да се укључе у решавање проблема Рома

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је да се само ангажовањем свих могу решити крупни проблеми са којима се суочава ромска заједница у Србији.

На конференцији о успешним искуствима и пракси у сарадњи локалних самоуправа и организација цивилног друштва у спровођењу политика намењених Ромима и Ромкињама у 20 градова и општина у Србији, Сузана Пауновић је подсетила да је у току јавна расправа о новој стратегији за унапређење положаја Рома која ће важити до 2025. године.

"Процес јавне дискусије може да обезбеди пуну сагласност око сваке активности, имајући разумевање за услове у којима живимо, економску кризу и обим средстава на располагању", истакла је Сузана Пауновић.

Државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Дражен Маравић рекао је да је ромска заједница и даље једна од најрањивијих у Србији и да њихов положај заслужује да буде тема у сваком тренутку.

"Наш задатак је да створимо такво окружење у коме администрација никад неће заборавити живот и потребе ромских породица и да добију посебну подршку коју њихов положај заслужује", рекао је Маравић.

Представник делегације Европске уније у Београду Николас Бизел рекао је да ЕУ највише улаже новца у пројекте чији је циљ да се побољша положај Рома и њихова социјална инклузија.

"Преко наших фондова више од 50 милиона евра дато је у пројекте", рекао је Бизел и додао да је јако важно да пројекат "Овде смо заједно - европска подршка за инклузију Рома" надзиру ромске организације и локалне самоуправе, као и да се сарађује на свим нивоима.

Тај пројекат, вредан 4,8 милиона динара, финансира ЕУ и спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији, у координацији са Канцеларијом за људска и мањинска права.

Од јуна 2013. године пројекат подржава спровођење Стратегије за унапређење положаја Рома у одабраним областима, као што су приступ основним правима, грађанско учешће, образовање, здравствена и социјална заштита, адекватно становање и креирање нових послова.

Пројекат се спроводи у 20 пилот-општина - Бела Паланка, Бујановац, Књажевац, Коцељева, Ковин, Крагујевац, Крушевац, Лесковац, Нови Сад, Оџаци, Палилула, Панчево, Прокупље, Смедерево, Сомбор, Ваљево, Врање, Житорађа и Звездара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се