Паори на путевима и пред скупштинским одбором

Пољопривредници, незадовољни нацртом измена Закона о пољопривредном земљишту, трећи дан из разних места у Војводини покрећу тракторе у намери да одрже протестну вожњу ка Београду, али их полиција зауставља. И даље захтевају да се нацрт закона повуче из Скупштине. Док су једни на путевима, други пољопривредници пренели су ставове на скупштинском Одбору за пољопривреду.

У знак протеста пољопривредници и данас на путевима. За то време, представник незадовољних земљорадника на скупштинском одбору за пољопривреду заступао је њихове ставове - да се земља не да правним лицима у закуп на три деценије.

"Нисмо против инвеститора, напротив, нек свако дође нек се бави бизнисом и ми позивамо, али да му одмах дамо земљу а он ће улагати за наредних 10 година, то исто и ми радимо, значи ја губим право. Не дам моје право због мојих који долазе после мене", рекао је Мирослав Киш из Асоцијације пољопривредника.

Друга удружења пољопривредника сматрају да нови закон штити малог произвођача и спречава, тврде, злоупотребе локалних самоуправа и појединаца.

"Квалитетним удруживањем ми добијамо те оранице. Овај закон смета људима који су обрађивали велике површине и злоупотребљавали стари закон без плаћања... Изузетно велика средства нису стизала у буџет баш зато што има много скривене земље", истиче Ненад Манић из Банатске асоцијације пољопривредника "Банатски Паори".

Такве земље је око 70 одсто и зато што се она не даје легално у закуп, држава губи око 100 милиона евра годишње, кажу у Влади.

"Нека преко својих посланика утичу на то да га поправимо амандманима и све оно што је конструктивно и може да се постави биће прихваћено. Али оно што треба да и даље омогући да локлани моћници и даље узурпирају земљиште, да раде и да никоме не плаћају, то наравно не може да се прихвати", указао је саветник премијера за пољопривреду Драган Гламочић.

Гламочић најављује и да ће пољопривредницима у најкраћем року бити исплаћена дуговања за подстицаје за биљну производњу. Новац ће моћи да подигну у банкама уз мању провизију, а онима који не желе да је плате, новац стиже у неколико рата.

Пољопривредници су дописнику Танјуга рекли да не одустају од својих захтева, а то су повлачење нацрта измена закона о пољопривредном земљишту из скупштинске процедуре, као и смена министарке пољоприведе Снежане Богосављевић Бошковић.

Министарка је јуче рекла да јој нису јасни разлози најављеног протеста асоцијација пољопривредника, осим ако има нешто ново у њиховим захтевима.

"Ми смо заједно радили на припреми овог закона, ми смо уважили све њихове предлоге, и то се може документовати, а проблем је што они међу собом нису јединствени", рекла је министарка.

Рекла је да је спремна да разговара и са представницима АП Војводина као и свима који су конструктуивни и имају предлоге и решења да се нешто побољша.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се