Жртве и даље имају проблем у остваривању својих права

У последњих 30 година учињен је напредак у заштити права жртава насиља и других облика криминалитета, али и даље постоје тешкоће у остваривању њихових права, речено је на конференцији "Нови трендови у виктимолошкој теорији и пракси: Дилеме и изазови у заштити права жртава", која је посвећена дилемама и изазовима у заштити права жртава.

На отварању дводневне конференције, на којој учествује више од 100 стручњака и истраживача који се баве правима жртава и њиховом заштитом, а која има међународни карактер, речено је да се тај скуп одржава у изузетно комплексном и тешком тренутку када се свет суочава са масовним исељавањем људи због рата и тероризма.

Учесници конференције минутом ћутања одали су пошту жртвама тероризма, као и жртвама рата у Сирији.

Председник Виктимолошког друштва Србије Слободан Савић рекао је да се конференција одржава у години када се обележава 30 година од усвајања Декларације УН о основним принципима правде за жртве криминалитета и злоупотребе моћи, којом су прокламована основна права жртава криминалитета.

Скуп, како је рекао Савић, има за циљ да омогући свеобухватну размену искустава и знања људи који се баве правима жртава и њиховом заштитом.

Бивши амбасадор Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви Угљеша Звекић рекао је да је 30 година од усвајања Декларације УН положај жртава побољшан, али да и даље многе жртве имају мало права, наводећи да су мањак солидарности и вишак предрасуда, такође, врста виктимизације.

Директорка Виктимолошког друштва Србије Весна Николић Ристановић навела је да конференција представља и допринос кампањи "16 дана активизма против насиља над женама" која је у свету и код нас почела јуче, на Међународни дан борбе против насиља над женама.

На отварању конференције уручене су награде Виктимолошког друштва Србије за 2015. годину, која се додељује већ 15 година.

Награда за допринос унапређењу права жртава уручена је поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољубу Шабићу, који је подсетио на време када је пре 18 година потекла идеја о оснивању Виктимолошког друштва.

Иста награда уручена је и невладиној организацији "Аутономни женски центар", која је више од 20 година посвећена оснаживању жена жртава мушког насиља и залагању за реформе законодавства и праксе у циљу побољшања правног и укупног положаја жена жртава насиља.

Награда за допринос развоју неконфликтног и свеобухватног приступа бављењу ратом и ратним злочинима уручена је Љиљани Жижић из Омладинског клуба Бачка Паланка, активистикињи НВО Друштво за толеранцију, а награда талентованом младом истраживачу уручена је дефектологу Наталији Чечељи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се