Читај ми!

Гашић: Нико не може нелегално да уђе у Србију

Министар одбране Братислав Гашић рекао је током данашње посете кампу у Миратовцу и Центру за прихват миграната у Прешеву, да нико не може нелегално да уђе у Србију и истакао да нема индиција да је на било који начин угрожена безбедност грађана.

Братислав Гашић је нагласио да се сви мигранти који дођу у Србију ригорозно контролишу, пролазе више контрола и буду регистровани у бази података. 

Говорећи о актуелној ситуацији на терену у том подручју истакао је да је реч о добром примеру организоване акције на државном нивоу указујући на сагласје свих институција задужених за збрињавање миграната.

Гашић је, коментаришући што је један од терориста који је учествовао у нападу у Паризу дошао у Француску из Грчке, рекао да Србија једина озбиљно води евиденцију о мигрантима.

"Ви сами видите да долазе без документа. Пролазе кроз три земље, Турску, Грчку и Македонију, па чак и Бугарска као четврта земља. Они долазе без докумената, ми не можемо више да урадимо од овог што радимо", додао је Гашић.

Гашић је истакао да је Србија једина земља на тој рути где се мигрантима узимају отисци прстију и подаци који могу да се добију.

Истиче да неће да коментарише информацију која кружи – да је терориста који је извршио нападе у Француској, прошао кроз Србију. "Видите да је један број терориста имао држављанство Француске", рекао је Гашић.

Министар одбране је изнео податак да је у последњих шест месеци кроз Србију прошло 490.000 миграната и поновио да се сви контролишу.

"Ја не кажем да у ових 490.000 који су прошли кроз Србију није био и тај један који је учествовао у терористичкој акцији. Прошли сте комплетну руту, на самом уласку у Србију постоји пункт где кроз скенер, кроз један детаљан преглед полиције прође свако. После тога све се поново детаљно прегледа у Прешеву. Видели сте и две кутије у којима су одузети ножеви, маказе и све што на било који начин може да угрози безбедност", објаснио је Гашић.

Нагласио је да нема индиција да је на било који начин угрожена безбедност грађана Србије и да се у Прешеву поред ригорозне контроле настављају и радови на уређењу прихватног центра за зимске услове.

За 24 часа 3.000 миграната прошло кроз Прешево 

Према подацима Црвеног крста и комесаријата за избеглице у последња 24 сата кроз Прешево је прошло око 3.000 миграната.

"Од прошле ноћи ми смо поделили око 1.700 оброка. Оброке углавном узимају породице са децом. За сада имамо довољно хране, воде и одеће. Пратимо ситуацију и видећемо шта ће бити кад крену падавине", оцењује секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Хаљими.

Министар Гашић је, након обиласка Миратовца и дела дуж границе са Македонијом, у центру у Прешеву посетио извођаче радова који припремају објекте за зиму. Поред адаптирања хале бивше Дуванске индустрије у току је постављање контејнера и изградња прилазног пута поред железничке станице.

"Убрзано градимо нови прилазни пут како би растеретили улаз у Прешево и како би грађани нормално могли да користе улицу. Апелујем и на веће ангажовање локалне самоуправе и да заједно створимо боље комуналне услове", рекао је Гашић.

Од пре неколико дана аутобуси који превозе мигранте паркирају се на улаз у Прешево, што је допринело да се смање гужве испред самог прихватног центра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије