Обележен Дан сећања на жртве саобраћајних несрећа

У Србији је у 2015. страдало 55 особа више него у истом периоду 2014, упозорено је на обележавању Дана сећања на жртве саобраћајних незгода, а министар за рад и социјална питања Александар Вулин је поручио да је најважније да на време научимо децу да воде рачуна о себи у саобраћају.

Најчешћи узроци саобраћајних незгода су конзурмирање алкохола, неодговарајућа брзина и претицање односно људска грешка.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода је обележен испред Скупштине града под слоганом "Сети ме се", а у организаицији Ауто-мото савеза Србије и Паркин сервиса, где су сви могли да испробају симулаторе превртања у вожњи и судара.

Министар Вулин је рекао да се нажалост у Србији, као и свуда у свету, бесмислено губе људски животи у саобраћају.

"Морамо сви заједно, цело друштво, да радимо на подизању свести деце и да их научимо да је њихова судбина у њиховим рукама односно да ће моћи да се сачувају само ако буду водили рачуна о себи", поручио је Вулин.

Истиче да у саобраћају живот може да се изгуби или промени у делићу секунде.

"Морамо да водимо рачуна о онима које волимо", рекао је Вулин саветујући возачима да нигде не журе, јер журба буде и прође, док су деца и наши најмилији оно највредније што имамо и о чему треба да водимо рачуна.

Председник АМСС Мирко Бутулија је захвалио том министарству и градским властима на подршци акцијама које спроводи АМСС нагласивши да се данас треба сетити свих невино настрадалих у саобраћају, као и оних који су, не својом кривицом, задобили тешке повреде и постали особе са инвалидитетом, због непажње других учесника у саобраћају.

"АМСС ће иницирати сарадњу државе и невладиних оргаизација, али и укључити друштвено одговорне компаније, како би се боље уочиле и отклониле црне тачке на путевима", истакао је Бутулија.

Он је додао да ће на тај начин акције које спроводи АМС С имати и бољи ефекат.

Бутулија је позвао на повећан опрез у саобраћају током зимских месеци истичући да ће АМСС, као и надлежни, учинити све да се максимално повећа безбедност саобаћаја.

Градски менаџер Горан Весић је казао да град Београд радо учествује у свим акцијама за већу безбедност саобраћаја упозоривши, такође, да је у саобраћају довољан секунд непажње за тешке последице.

"Ми нисми народ који се лако придржава правила и зато морамо да будемо много ригорознији у спровођењу саобраћајних прописа, како би се свеле на минимум саобраћајне незгоде", нагласио је Весић.

Један од приоритета градских власти је да се реше све црне тачке у зонама школа, а којих је затечено више од 200 у априлу 2014, рекао је Весић додајући да је прошле године отклоњено 49 и да ће у 2015. бити решено још 40 црних тачака.

Весић је казао да се у Београду поставља додатна сигнализација испред школа и лежећи полицајци, како би то постале зоне успореног саобраћаја.

Према његовим речима, ове године је Град у сарадњи са МУП-ом обезбедио новац за куповину 10 камера за контролу брзине, од којих ће пет бити постqављено на Ибарској магистрали у Београду, а остале у другим деловима града.

Весић је подсетио да је Град Београд као новитет увео и концепт бициклистичко-пешачке улице, а прва таква улица биће Улица књегиње Зорке.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић је рекао да је ове године настрадало 55 особа више него у истом периоду прошле године, као и да је повећан број настрадале деце у саобраћају.

Он је казао да је било мање страдалих возача трактора, као и да је смањен број погинулих младих особа у саобраћају - за 15 мање у првих 10 месеци ове године. Такође, 100 младих особа је мање повређено у саобраћају ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије