Читај ми!

Повереница: Најчешће су полна и етничка дискриминација

Од почетка 2015. године порастао је број притужби, а грађани су се највише жалили због дискриминације на основу пола и због националне припадности, речено је у кабинету поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић.

Повереници за заштиту равноправности грађани су се жалили и на дискриминацију због инвалидитета, као и због старосног доба, речено је агенцији Бета.

Од почетка 2015. године до 1. новембра добијено је 898 притужби. Статистика указује да ће укупан број предмета до краја године бити знатно већи у односу на претходну, када је достигао 884.

Од укупног броја поднетих притужби у овој години 17,7 одсто односи се на дискриминацију на основу пола, рекли су у служби поверенице.

Те притужбе су у великом броју подносиле жене, а чак 97 притужби су поднеле оне жене које су биле директно погођене спорном одредбом Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору по којима су пре времена докторке, професорке, наставнице морале да оду у пензију.

Уставни суд је обуставио примену те одредбе, члан 20. Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору и то након заједничке иницијативе повереника за заштиту равноправности и заштитника грађана када је Уставном суду Србије поднет предлог за оцену уставности спорног законског решења.

Други најчешћи основ дискриминације је национална припадност или етничко порекло.

Током ове године се 13,6 одсто поднетих притужби односило на такву врсту дискриминације. Више од трећине притужби по овом основу односе се на дискриминацију припадника ромске националне мањине.

Од укупног броја притужби поднетих поверенику 6,9 одсто њих се односило на дискриминацију због инвалидитета и то највише у области пружања јавних услуга и поступка пред органима јавне власти, као и приликом запошљавања или на радном месту.

Велики број тих притужби се односи на неприступачност јавних установа и институција због постојања архитектонских баријера, јер зграде и објекти често нису прилагођени потребама особа са инвалидитетом.

Због дискриминације на основу старосног доба у овој години је поднето 5,4 одсто притужби и оне се најчешће односе на запошљавање или на дискриминацију на радном месту.

Поред наведених основа дискриминације, поверенику за заштиту равноправности стижу и притужбе по другим основама, као што су дискриминација на основу сексуалне оријентације, на основу инвалидитета, здравственог стања, на основу чланства у политичким, синдикалним или другим организацијама, дискриминација на основу брачног и породичног статуса.

Дискриминација се најчешће дешава приликом запошљавања или на радном месту, али на њу нису имуни ни органи јавни власти, као ни медији.

Дискриминација приликом запошљавања или на послу била је повод 215 притужби. У овој области дискриминација је најчешће вршена на основу пола, док следећи по бројности (брачни и породични статус, национална припадност верско или политичко убеђење) не прелазе пет одсто притужби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара