Читај ми!

Хладни радијатори не доносе ниже рачуне за грејање

Трећина српских домаћинстава грејање добија из топлана и углавном га плаћа целе године. Јефтинији гас, за сада је ниже цене грејања донео само у два града, па се грађани надају да ће због топлог времена добити бар умањен новембарски рачун. Али тешко да ће тако бити, јер и топлане имају своје рачунице и објашњења.

Од почетка месеца пролећне су температуре, па је логично да не треба грејати цео дан. Али логично је и очекивање грађана - траже да хладни радијатори охладе и новембрске рачуне.

Незадовољни грађани кажу да разумеју зашто топлане не греју, али додају да не разумеју зашто плаћају пуну цену грејања када топлане не троше енергенте.

И топлане имају своју логику. Објашњавају да уштеде на енергетима брзо надокнаде када је хладно јер појачају грејање, а у већини кажу да греју и ноћу и да су ову грејну сезону почели раније.

"Апсолутно иста ситуација и код нас као произвођача и испоручиоца и код корисника јер практично све ово сада што се штеди биће касније утрошено или је већ утрошено. Могу поуздано да вам кажем да је већ утрошено, јер смо грејну сезону започели раније и то десет дана", наводи Сандра Божић, директорка ЈКП "Грејање Панчево".

У Удружењу топлана подсећају да цене грејања зависе од локаних самоуправа које су оснивачи топлана. За сада је кажу сигурно да ће умањени новембрски рачуни стићи у домаћинства где се топлотна енергија обрачунава у киловатсатима по потрошњи.

"Ефекти ових рачуна ће бити знатно повољнији за кориснике тих услуга, видите какви су временски услови. Тамо где се топлотна енергија не мери већ обрачунава по квадратном метру то је дефинисано одлуком о производњи и дистрибуцији топлотне енергије за сваки град и нормално да ће се цене усклађивти онако како је то регулисано одлуком", указује директор Удружења топлана Србије Милован Лечић.

Подсећамо, од 60 топлана грејање по потрошњи у целости се наплаћује тек у десетак градова и општина. То значи да пола године кад нема грејања грађани плаћају само фиксне трошкове, што је отприлике петина или четвртина рачуна у грејној сезони.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара