Читај ми!

Обележен Дан Копнене војске и рода пешадије

Бројним активностима које су одржане у Нишу обележен Дан Копнене војске и рода пешадије Војске Србије.

Припадници Копнене војске су свој празник обележили организујући низ манифестација и дружећи се са суграђанима на седам најпрометнијих места у граду.

Активности су пратили командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић са најближим сарадницима, команданти бригада и самосталних батаљона Копнене војске, представници локалне самоуправе града Ниша и неколико хиљада грађана, омладинаца.

Припадници Копнене војске су на Нишавском кеју изложили артиљеријско наоружање и опрему речних јединица и демонстрирали физичко вежбање.

Атрактиван програм изведен је на платоу испред Дома Војске Србије и Народног позоришта, где су наступали Уметнички ансамбл "Станислав Бинички", Војна плесна група "Тамо далеко", КУД "Абрашевић".

Истовремено, Војни оркестар "Ниш" је дефиловао главним улицама града и извео Плац концерте у парку "Светог Саве", насељу "Стеван Синђелић" и на Тргу Краља Александра.

Грађани Ниша су у парку "Светог Саве" имали прилику да прате борилачке вештине и руковање хладним оружјем и посете приказ наоружања и опреме Специјалних јединица и јединица Војне полиције, возила "Хамер" и беспилотних летелица, а у парку "Чаир" су у првом плану били приказ решавања талачке ситуације и демонстрација наоружања артиљеријских и противваздухопловних јединица и система за детекцију погодака.

Слични садржаји су виђени и у Основној школи "Краљ Петар први", док је посебно занимање грађана Ниша изазвала изложба реплика пуковских застава из Колубарске битке, застава и пламенаца јединица Копнене војске.

Грађани Ниша су највеће занимање показали за дешавања у градској тврђави, у којој је сваки делић простора био испуњен занимљивим садржајима, почев од спуштања конопцима низ зидине тврђаве, преко приказа артиљеријских система, тенкова и "хамера", по до сегмената обуке специјалних јединица, увежбавања службених паса и руковања хладним оружјем.

Највећи број људи окупио се око историјског часа у природи, на коме су приказани детаљи из херојске борбе српског народа у Првом светском рату.

Закључак посетилаца је да је дан Копнене војске обележен на величанствен начин и да су грађани имали ретку прилику да у једном дану виде оно што Копнена војска ради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара