Бивши полицајци на Косову за сада прекинули протест

Бивши радници МУП-а Србије на Косову, који захтевају решавање радно-правног статуса у складу са Уставом и законима Републике Србије, прекинули су за сада протест, након разговора у Београду са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем.

Испред зграде Канцеларије за КиМ у Косовској Митровици, бивши радници МУП-а започели су протест, са захтевом да буде донет акт који ће бити у складу са Уставом и законима Републике Србије о пенизионисању радника МУП-а Србије са КиМ и омогућавање оним радницима који не желе у превремену пензију повратак на посао.

Након постизања Бриселског споразума и Уредбе Владе Србије на основу које је престао радни однос радницима МУП-а Србије на Косову, радници су упућени у "посебне пензије".

Бивши радници МУП-а Србије разговарали су у Београду са министром Небојшом Стефановићем и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем који сматрају да се радно-правни статус тих радника мора регулисати законским актом.

Истичу да ће се у наредном периоду то и урадити, те да ће радници до петка бити обавештени о томе шта се планира у решавању њиховог питања.

"То се односи и на финансијски део наших захтева, на измену Уредбе, на могућност повратка дела људи који имају мали број година стажа на рад у МУП-у", рекао је представник радника Рајко Шекуларац.

Према његовим речима, с обзиром на разумевање на које су наишли, радници су се одлучили на прекид протеста за сада, али не одустају од својих захтева.

"Сходно оном што ћемо добити, то смо и јуче предочили на састанку, а то је да нећемо одустати ни по коју цену, док наш радно-правни статус не буде регулисан у складу са Уставом и законима наше државе", истакао је Шекуларац.

Око 800 радника МУП-а Србије са Косова захтева да њихов радни статус буде регулисан у складу за важећим законима Републике Србије.

Око 1.200 полицајаца и радника МУП-а на КиМ пензионисано је 2013. године, након потписивања првог Бриселског споразума када је Влада Србије донела закључак да се укину радна места полицајцима са КиМ и да се они у складу са посебном уредбом пенизионишу.

Незадовољни начином на који је регулисан њихов статус у више наврата су се до сада обраћали свим државним институцијама како би у складу са законом и Уставом био решен проблем који имају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије