Лозничани охрабрени да прошире породицу

Да би повећали наталитет и подстакли родитеље да имају троје деце, лозничка локална управа већ другу годину новчано помаже треће дете од рођења до пунолетства. Подстицајне мере дале су резултате.

У породици Митровић у Клупцима никада није тишина, увек се чује дечја граја. Никола иде у други разред, Игор има шест година, а најмлађи Никола десет месеци. Мирослав и Марина раде, кажу, имају од чега да их издржавају и где да их гаје, хтели су троје деце.

"Планирамо да скупљамо до његове 18 године, то изађе неких 18.000 евра и за његово школовање и шта буде он желео", каже Марина Митровић.

Мирослав Митровић прича да су он и супруга планирали треће дете и додаје да је градска одлука добро дошла.

Никола ће до треће године месечно добијати три, а до поласка у школу пет хиљада динара. Исто толико стизаће и за тромесечну Лану, трећу ћерку породице Пајић.

У основној школи свако треће новорођено дете на подручју града Лознице добијаће месечно осам, а у средњој школи десет хиљада динара.

"У овом моменту, кад је супруг само запослен у породици, свакако да је сваки приход са стране добродошао иако је то сада свота само за 'памперс' пелене, та свота ће расти и свакако ће нам значити", каже Тијана Пајић из Лознице.

Тијана додаје да је добро што је помоћ сваког месеца, користиће за целу породицу, Софија има три и по, а Сара девет година.

"Помажем јој да оперем судове, да распремим сто, да носим мало бебу", каже Сара Пајић.

За помоћ у кући се не наплаћује,  кажу увек насмејане Лозничанке. Поред задовољства породица, општинска помоћ узвраћа се бројчаним резултатима.

"У просеку се годишње родило око 650 до 690 беба. Доношењем овакве мере број беба се сваке године повећава. Не кажем да је то био основ, али свакако је охрабрило родитеље да повећају своју породицу", указује заменик градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.

Општинско охрабрење је и 35.000 динара за нове брачне парове.

"Ја сам срећан ако овим мерама сваке године имамо бар једну бебу више и један брак више", додаје Љубинко Ђокић.

Прошле године срећа се мерила са осамдесетдеветоро трећерођене деце, ове године још 70 беба. Нових бракова је 90 више. Већа су и средства у општинском буџету за подстицаје. За петочлане породице Лозница је ове године одвојила је 119 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије