Читај ми!

Дунав – туристички адут Србије

Туристички адути Србије за следећу годину који су представљени у Лондону, на једном од највећих светских сајмова туризма, јесу Дунав, реке и језера. У прилог развоју наутичког туризма у Србији је и изградња шест нових марина на Дунаву које би, према најави министра Расима Љајића, требало да буду завршене.

Дунав протиче кроз десет држава. Свака га користи како зна и уме, али удружени, могли бисмо да на Дунаву сви уживамо и добро зарадимо.

"Ми сваке године имамо све већи број наутичких туриста. Дунав је велики потенцијал за све нас. Подунавске земље сарађују, али би та сарадња могла да буде и много већа", каже Мартин Шебеста из Туристичке организације Словачке.

"Сарадња ће нам донети нове могућности и створити бољу шансу на светском тржишту. Ја сам обишао Дунав од извора до ушћа и мислим да је најлепши у нашој и вашој земљи", наводи директор Туристичке организације Мађарске Петер Фараго.

И поред ниског водостаја овога лета који је донекле реметио пловидбу туристичким бродовима, Београд је ове сезоне имао 12 одсто наутичких туриста више.

"Дунав јесте значајан за Београд, јер, како је својевремено рекао аустријски канцелар Бруно Крајски, ми сви живимо у истој улици, а она се зове Дунав. То је такође значајно и због регионалног повезивања", истиче директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

"Дунав није само вода, то је слојевити историјски пресек, то су фестивали, то је гастрономија, то је пут вина, то је бициклизам, а имамо и два национална парка у којима се тако магично преплиће све оно што нам је природа дала са тим културно-историјским наслеђем", објашњава директорка Туристичке организације Србије Гордана Пламенац.

Сајам у Лондону додатно доприноси гужви у тој метрополи, која и иначе живи 300 на сат. Доскора су Британци говорили да је Лондон по мери само оних млађих од 40 година.

Сада су ту границу спустили. Кажу да би требало посао организовати и развити до 35. године, онда се повући у унутрашњост, а град препустити млађим лавовима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се