Читај ми!

Бесплатно студирање за децу палих бораца на 32 факултета

Деца палих бораца, ратних војних инвалида и бораца убудуће ће моћи бесплатно да студирају на 32 факултета у земљи, предвиђено је Меморандумом о сарадњи, који су потписали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и декани факултета.

Александар Вулин је, након потписивања рекао да је Србија поносна на своје борце и оне који су је бранили и стварали.

"Ово је део нашег дуга према њиховим потомцима и породицама и начин да читавом друштву покажемо колико нам је стало и колико ценимо њихову жртву", рекао је Вулин.

Прецизирао је да студенти неће бити финансирани из републичког буџета, већ ће средства за њихово школовање издвојити сами факултети из сопствених прихода.

"Време је да народ и земља покажу колико им је стало и колико цене највећу могућу жртву оних који су дали живот за ову земљу", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да ће се наставити са сличним акцијама које показују да ова земља цени људе који су је бранили.

"Верујем да су прошла времена у којима смо се стидели и окретали главу од наших ратника и наше историје и правили се да не постоје ни пали борци ни њихови потомци", рекао је Вулин.

Министар је нагласио и да ће након усвајања закона о борачкој заштити стипендирање деце палих бораца и ратних војних инвалида постати обавеза.

На питање када ће тај закон бити усвојен министар је подсетио да је закон прошао јавну расправу и да је сада само питање када ће доћи на дневни ред у Скупштини, наводећи да би можда могао да буде усвојен и до краја године.

Декан Факултета уметности у Нишу Сузана Костић истакла је да је потписивање Меморандума велика ствар коју факултети чине за потомке палих у оружаним сукобима.

"Кад видите омладину која је изгубила неког свог, зато што је имао висок ниво свести шта брани, чини ми се да је мало оно што смо до сада урадили за њих", рекла је Костић.

Дина Гаварини из Барајева, чија је мајка Љиљана Жикић Крађорђевић погинула у Пећи 1. априла 1999. године, једна је од оних којој ће ова помоћ много значити.

Дина већ студира на Факултету за примењени менаџмент, економију и финансије и захвалила је на обезбеђеним стипендијама Министарству које се, како је рекла, изузетно брине о деци палих бораца.

Министарство за рад је у децембру прошле године потписало меморандуме о сарадњи и са 36 високих школа струковних студија, како би помогли деци палих бораца, ратних војних инвалида и деци бораца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво