Читај ми!

Може ли телефон да упропасти живот

Сваки час у медијима осване прича базирана на фотографијама или СМС-овима украденим из нечијег мобилног телефона. О моралу лопова илузорно је говорити, али је добро питање шта смо све спремни да поверимо свом мобилном телефону, справи која се лако губи или затури.

Хигијена телефона не завршава се брисањем екрана. Оно што у њему чувамо може да нам затрује живот ако падне у погрешне руке.

"Треба водити рачуна шта се ради са телефоном. Од тога шта се слика, до тога који се сајтови посећују, шта се ради, из простог разлога што опасност вреба", каже новинар Марко Танасковић.

Опасност је губитак телефона или његова крађа. Тада, садржај намењен само породици, пријатељима или никоме, постаје доступан целом свету. Гаранција није ни редовно брисање података из телефона.

"Ако је неко покушао да сакрије неке компромитујуће фотографије или се случајно десило да је избрисао податке, ми можемо да софтвером вратимо те податке и клијенти то добију у ПДФ формату на ЦД-у", каже Дијана Јовановић из продавнице шпијунске опреме "Спајтек".

Вероватноћа да ће неко желети да претражи историју баш вашег телефона није велика, али списак онога што може да се открије јесте дугачак.

Дијана Јовановић каже да су то СМС и ММС поруке, листинг позива, именик, фотографије, аудио и видео фајлови, преписке са друштвених апликација – Вајбер, Фотошоп, Фејсбук, Месинџер, Скајп, посећивани сајтови, односно веб-странице.

Зато се, поред обавезног закључавања телефона и картице, одабира компликованије лозинке, саветује и апстиненција. Код телефона новије генерације некада ни све то није довољно.

"Не знамо баш шта је то што наш телефон зна о нама. Ако одете у историју, ви можете да видите где сте били, шта сте радили", каже Танасковић.

Препорука стручњака је да у телефону не држите ништа због чега бисте могли да се стидите или да зажалите ако постане доступно некоме недобронамерном. Ако мислите да је то неизводљиво, макар научите да се не секирате.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво