Читај ми!

Кубанска вакцина, припрема документације па одлука конзилијума

Министарство здравља је објавило на сајту све информације и упутства за пацијенте који имају рак плућа и заинтересовани су да учествују у клиничкој студији и буду укључени у програм примања кубанске вакцине.

Како је за сада планирано, у испитивање би требало да уђе 30 пацијената за које конзилијум лекара процени да могу да примају терапију.

На телефон који је Клиничко-болнички центар "Бежанијска коса" (064-811-42-40 од 12 до 14 сати) отворио за информације, за један сат јавило се више од 50 грађана.

Директорка КБЦ "Бежанијска коса" Марија Здравковић каже да је одлука о давању вакцина потпуно транспарентна.

"Одлуку доноси онколошки конзилијум који чине стручњаци са дугогодишњим искуством у тој области", каже професорка Здравковић.

Пре одлуке конзилијума, неопходно је да пацијент између осталог припреми следећа документа: дијагнозу аденокарцинома плућа, да је болест у четвртом стадијуму и да није започета хемотерапија.

Скенер и лабораторијски налази не смеју да буду старији од 30 дана, а неопходно је урадити и ЕГФР тест.

Сања Костић, интерниста-онколог КБЦ "Бежанијска коса", каже да је то тестирање које нам показује да ли пацијент има мутирани или немутирани облик рецептора.

"Неопходно је да постији немутирани облик рецептора да би се примила вакцина. Пацијент мора бити у добром општем стању са одговарајућим лабораторијским параметрима", каже Сања Костић.

Вакцина ће се давати пацијентима у три здравствене установе, а у студију ће бити укључени пацијенти старији од 18 година.

"Ми смо у потпуности припремљени да кренемо, пре свега са тестирањем, да видимо који су то болесници који испуњавају критеријуме код којих се може применити ова вакцина", каже Бранислав Перин, директор Института за плућне болести Војводине у Сремској Каменици.

"Ми очекујемо да за најдаље месец дана, а надамо се и раније, почне активна примена вакцине код посебно индикованих пацијената", каже Здравковићева.

За пацијенте који уђу у клиничку студију, вакцина је бесплатна. Србија је за почетак набавила 1.680 доза "цимавакс" вакцине, што је, према проценама, довољно за годину дана терапије за 30 пацијената.

Златибор Лончар, министар здравља, каже да је најтежи корак био да се вакцина набави и да се обезбеди сигурност да онај ко хоће да је прими и ко испуњава услове може да је прими као и да нема проблема око набавке додатне количине вакцина.

Клиничка студија у коју ће бити укључени пацијенти из Србије има дефинисане протоколе који важе и за пацијенте у Европској унији. Сви ће бити третирани под истим условима, а исто тако ће се пратити и резултати.

Циљ је да се утврди да ли вакцина утиче на продужетак преживљавања оболелих од рака плућа, у поређењу са тим колико дуго могу да се боре с болешћу када се примењују операција, зрачење и хемотерапија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво