Читај ми!

Ускоро сви уџбеници на језицима националних мањина

Сви недостајући уџбеници на језицима националних мањина биће ускоро обезбеђени, поручено је са треће седнице Савета за националне мањине одржаној у Влади Србије.

Помоћник министра просвете Милован Шуваков нагласио је да је припремљен позив за уџбенике на језицима националних мањина како би се сви недостајући уџбеници обезбедили.

Шуваков је изразио очекивање да ће се у децембру кренути са реализацијом, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Помоћник министра је додао и да већ постоји информациони систем који се развија и који ће одговорити на питања представника националних савета.

Председник Националног савета Албанаца Јонуз Муслију запретио је раније данас протестима на југу Србије уколико брзо не буду достављени уџбеници који су као донација са Косова послати школама у којима је настава организована на албанском језику.

На стастанку је било речи и о медијима, те је државни секретар министра културе и информисања Саша Мирковић рекао је да је остварен изузетно добар резултат у приватизацији медија.

Навео је да је 36 медија продато путем аукције, као и да су обављени разговори са РТС-им и РТВ-ом да се побољша програм на језицима националних мањина у складу са постојећим законским решењима који штите јавни интерес.

Министар правде Никола Селаковић нагласио је да је Нацрт акционог плана за унапређење положаја националних мањина на јавним консултацијама и позвао националне савете да искористе прилику да пруже сугестије и коментаре на тај акт.

Селаковић је најавио и наредни састанак Радне групе која је радила на изради овог акта за средину новембра, када ће бити размотрене све сугестије добијене током јавних консултација.

Састанком је председавала министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички која је изразила задовољство што је, после шест година, остварен континуирани дијалог Владе и националних савета националних мањина на највишем нивоу.

"Свесни смо да постоје проблеми који се могу решавати брже", рекла је Удовички и додала да постоји један број питања која ће тражити пуну посвећеност и међусобно разумевање и поверење.

Представници националних савета похвалили су редован дијалог који имају са Владом, али и указали да би било пожељно да се ресорна министарства брже одазивају на питања савета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво