Читај ми!

Милетић: Геј парови слабо заинтересовани за матичара

Пресуда Европског суда за људска права у којој се први пут захтева од државе чланице Савета Европе да правно регулише заједницу особа истог пола постала је коначна 21. октобра, а обавезјућа је и за Србију, сматра невладина организација “Сивил рајтс дифендерс” (Civil rights defenders) за Западни Балкан.

Програмски директор те организације за Западни Балкан Горан Милетић објашњава да та као и свака пресуда Европског суда за људска права, "представља обавезу за све државе чланице, укључујући и Србију".

Милетић је рекао у изјави за Танјуг и да не очекује да ће у Србији пред матичара стати велики број оних који тренутно неформално живе у истополним браковима.

"Има парова који тако живе више од две деценије, раде, имају станове, али не очекујемо да ће велики број њих, због проблема које могу да имају и на улици и на радном месту одлучити да стану пред матичара", истакао је Милетић.

Према његовим речимна, интересовање за склапање истополних бракова сигурно неће бити велико посебно у мањим местима.

Европски суд је разматрао случај три геј пара из Италије који су од 2008. године покушавали да региструју своје заједнице живота у Италији.

Њихови захтеви су увек одбијани, иако у неким од италијанских општина постоји могућност симболичне регистрације оваквих заједница.

Европски суд је закључио да то није довољно "и да Италија мора правно да регулише заједнице живота особа истог пола, без обзира да ли ће то учинити у форми регистрованих партнерстава, цивилних унија или било ком другом облику који сматра прикладним".

У пресуди, Европски суд је подржао став Уставног суда Италије који је закључио да "Парламент мора правно регулисати заједнице живота које де фацто постоје".

Истовремено, суд је као и у неким ранијим пресудама закључио да постоји раскорак између друштвене реалности и закона и да легализација ових заједница не би ни на који начин представљала оптерећење за Италију. "Напротив, према схватању суда, легализација истополних заједница би била решење за важно друштвено питање", наводи се у саопштењу.

Иако Европски суд није утврдио да је подносиоцима представке прекршено право на брак, он је закључио да је право на приватност повређено због непостојања закона којим би се регулисале заједнице живота особа истог пола.

Устав Србије у члану 18. предвиђа да се људска и мањинска права непосредно примењују и тумаче сагласно важећим међународним стандардима људских и мањинских права, као и пракси међународних институција које надзиру њихово спровођење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво