Статус "прекобројне" примамљив будућим пензионеркама?

Не чекајући коначну одлуку Уставног суда, који је, због могуће дискриминације, суспендовао члан закона који је требало да утврди услове рационализације броја запослених у јавном сектору, ресорно министарство предлаже ново решење. Жене које имају услов за пензију, с радног места одлазиће само ако су технолошки вишак.

Пре три недеље, службеница из Краљева Ружица Јанковић одбила је позив да потпише решење о свом пензионисању. Међутим, данас би да оде са радног места, али као технолошки вишак.

Сматра да је сада доста повољније за жене и прихватила би што се ње тиче.

Ако је прогласе за прекобројну, не добија отпремнину за пензију која је у висини две зараде – већ за све године стажа, у просеку око 6.000 евра. Већ сутрадан може да поднесе захтев за пензионисање.

"Чини ми се да сада долазимо до друге супротности, да можемо да упаднемо у другу замку да ћемо неке особе тиме што им је држава омогућила, и наградити", каже потпредседник Самосталних синдиката Србије Зоран Михаиловић.

Очекујући да ће Уставни суд потврдити за сада привремену одлуку, ресорно министарство је одустало од претходног решења – да терет рационализације понесу сви који могу у пензију, жене са 60,5 година а мушкарци са 65. Изузев оних за чијим радом постоји потреба.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички сматра да није ни ово решење лоше, јер су сматрали да је оно било боље.

Што се тиче финансијског ефекта таквог пензионисања, Удовички мисли да јесте нешто скупље, али ако пођу од става Уставног суда – праведније.

"Ми смо мислили да је важна и ова правда да неко не изгуби посао ако може да дође на место некога ко је стекао услов за пензију", каже министарка.

Према новом предлогу, међу женама које имају услов за пензију отказ ће добити само оне чије се радно место гаси. Остале се, за разлику од својих колега, не могу наћи на списку прекобројних.

Одлука Министарства да промени законско решење има подршку Радне групе за кодекс радног законодавства.

"Процес не можемо да зауставимо једноставно ћемо отворити расправу у парламенту да привремено тај члан избришемо како бисмо могли да урадимо посао када је у питању уређење организационо у јавном сектору и свим институцијама", каже Владимир Маринковић из Радне групе за Кодекс радног законодавства.

Пре посланика, мишљење о новом решењу даје Влада. Идеално би било, сагласни су сви, да у међувремену стигне и коначна одлука Уставног суда о томе да ли је пензионисање жена које за то имају услов и пре 65. године – дискриминација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво