Читај ми!

Пастор: Суботица се огрешила о Радомира Константиновића

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је да ће Суботица следеће године поново предложити српског филозофа и књижевника Радомира Константиновића за свог почасног грађанина.

Иштван Пастор је синоћ на отварању Међународног округлог стола "Димензије мисаоног наслеђа Радомира Константиновића" оценио да је вредно извинити се Радомиру Константиновићу и прогласити га почасним грађанином Града Суботице.

"Суботица је један од ретких градова који говори о Радомиру Константиновићу стиснутих зуба, са кнедлом у грлу, замуцкујући, јер знамо да се Суботица огрешила о Радомира Константиновића", рекао је Пастор.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи рекао је да дела и мисли Радомира Константиновића "прожимају нашу заједницу, у којој многи вапе за тим мислима и слободним изражавањем".

Историчарка Латинка Перовић оценила је да се друштво налази "у дубокој регресији" и додала да се сада осећа "мањак капацитета да се савлада прошлост и како да се из ње извучемо".

Према њеним речима, уочи ратова имали смо критичну масу за промене, школовану генерацију која је познавала свет, али је та генерација напустила земљу да не би гинула.

"Врло је тешко доћи до образованих људи, а поготово пронаћи интелектуалца који је одговоран пред својом савешћу. Ратна пропаганда, ксенофобија и национализам су избрисали читава раздобља", рекла је Латинка Перовић.

Према њеним речима, Константиновић је као дечак упамтио слику која је утицала на његов даљи развој и опредељење, отпор агресији и насиљу, а она је изгледала овако: "Теразије. На њима вешала, на вешалима људи, а испод вешала седе други људи и пију хладно пиво".

На Међународном округлом столу "Димензије мисаоног наслеђа Радомира Константиновића" који је почео јуче у Градској библиотеци у Суботици и трајаће до 28. октобра, биће представљена књига из заоставштине Радомира Константиновића "На маргини".

На дан рођења Радомира Константиновића, 27. марта, 2014. године је на родну кућу писца у Суботици постављена спомен плоча коју је израдила његова супруга Милица. Савет за обележавање мисаоног наслеђа Радомира Константиновића основан је у Суботици 2014. године.

Скупштина Града Суботице је два пута одбила да прогласи Константиновића за почасног грађанина тог града.

Радомир Константиновић (1928-2011) је аутор дела "Философија паланке", "Бекет пријатељ", "Декартова смрт" и других.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво