Читај ми!

Ћуприја, нови случај заразе клостридијом

Нови случај заразе бактеријом клостридијом забележен је јутрос на одељењу ортопедије Опште болнице у Ћуприји, рекао је у изјави за агенцију "Танјуг" директор те установе доктор Марко Илић. После смрти једне пацијенткиње у ћупријској болници, по налогу Министарства здравља, спроведен је ванредни санитарни надзор на одељењу ортопедије, а сумња се на заразу бактеријом клостридијом.

Нови случај заразе клостридијом забележен је јутрос на одељењу ортопедије ћупријске болнице. Једна од две пацијенткиње са ранијим позитивним налазом отпуштена је кући излечена, а друга се спрема за отпуст, кажу у болници.

Епидемиолози Завода за јавно здравље у Ћуприји у току ванредног сантираног надзора узели су брисеве од свих пацијаната на одељењу ортопедије и са површина на одељењу које би могле да буду заражене, а резултати брисева биће готови до краја недеље.

"Циљ нам је да утврдимо какво је хигијенско-епидемиолошко стање на ортопедији како бисмо могли да извршимо адекватну анализу и да предузмемо одговарајуће мере", каже епидемиолог Ивица Јоцић.

У управи болнице у Ћуприји демантују гласине да је ортопедија затворена због епидемије.

"Дијагностиковање епидемије у оквиру болнице врши Завод за јавно здравље. До данас такав податак немамо", истиче директор болнице у Ћуприји Марко Илић.

Илић каже у изјави за Танјуг да ће налаз обдукције Драгице Павличевић (52), која је у тој установи наводно умрла од те бактерије, бити готов у среду или у четвртак.

Стручна комисија утврђује како је и због чега пацијенткиња преминула после операције скочног зглоба и да ли је било пропуста у лечењу, а ћерка преминуле већ је најавила тужбу против болнице.

Клостридија је од пре неколико година на листи узрочника интрахоспиталних инфекција и повремено се јавља у болницама. Доводи се у везу са прекомерном употребом антибиотика, а лоша хигијена помаже да се брже пренесе с особе на особу.

"Подразумева се беспрекорна хигијена пацијената, ти пацијенти морају да буду изоловани, особље које ради са њима мора да промени рукавице, препарати хлора су веома ефикасни, то вам је народски речено варикина", објашњава инфектолог Снежана Божић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво