Читај ми!

Бојкот дела наставе због недостатка уџбеника на албанском

Ученици основних и средњих школа у Прешеву и Бујановцу у којима се настава изучава на албанском језику, сутра ће бојкотовати два наставна часа, због недостатка уџбеника.

Бојкот ће бити организован на првим часовима преподневне и поподневне смене, пренела је агенција Прешева јон позивајући се на одлуку Националног савета Албанаца и директора тих образовних установа.

Тај савет је саопштио да је донација косовског Министарства образовања од више од 100.000 уџбеника блокирана од 10. септембра на царинском терминалу у Прешеву, а да се "настава у школама на албанском језику одвија без уџбеника".

Председник тог савета Јонуз Муслију каже да је "неприхватљиво и дискриминаторно да млади Албанци из Прешевске долине" немају право на образовања на матерњем језику, што је гарантовано по домаћим и међународним стандардима.

Заменик председника општине Прешево Скендер Дестани рекао је Танјугу да је проблем са уџбеницима траје дуже од два месеца и да је локална власт упозната да су на царинском терминалу.

"Знамо да су уџбеници на царини, али шта се дешава и шта ће бити даље с њима, не знам", рекао је Дестани, који није упознат са одлуком Националног савета Албанаца о сутрашњем бојкоту дела наставе.

У Министарству просвете, у чијој ингеренцији су и школе на подручју Прешева и Бујановца, данас нису желели да коменатришу најављени бојкот дела наставе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво