Цуцић: Важžна контрола уласка избеглица

Комесар за избеглице Владимир Цуцић изјавио је да после договора у Бриселу о мигрантској кризи очекује да више неће бити дозвољен неконтролисани улазак избеглица и навео да ће Србија испунити свој део обавеза и омогућити да се транзит обавља несметано.

Цуцић је Танјугу рекао да је најважније што је Фронтекс, у име ЕУ, преузео одговорност и што ће на улазним границама, на простору између Грчке и Турске, бити успостављен систем који ће опредељивати ко, кад и у којој мери има право уласка у ЕУ.

"У том случају, земље Западног Балкана остају земље транзита, што смо и желели, будући да нисмо ни повод ни узрок нити можемо да решимо кризу", рекао је Цуцић.

Наводећи да је сличну одлуку требало донети још у јуну, Цуцић каже да претпоставља да више неће бити дозвољен неконтролисани улазак избеглица.

"Ми ћемо наш део обавеза обавити. Наши капацитети још нису онакви какве очекују, али ћемо их развити", рекао је Цуцић и подсетио да је од почетка кризе кроз Србију прошло 400.000 људи, а да је остало само осморо.

Он је истакао и да очекује да ће доступност фондова ЕУ бити једноставнија, као и озбиљнија средства за ту намену.

Цуцић је рекао да је важно да се утврде руте по којима ће се избеглице кретати, које ће можда смањити притисак на поједине земље ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво