Читај ми!

УНХЦР ради на отварању прихватних центара у Србији

Портпаролка УНХЦР-а Мелита Шуњић изјавила је да та хуманитарна организација још није добила упутства за спровођење акционог плана који је договорен ноћас у Бриселу, али да већ ради на отварању прихватних центара за збрињавање избеглица током зиме.

Мелита Шуњић је за агенцију Бета рекла да канцеларија УНХЦР-а још није упозната с детаљима о распоређивању 50.000 места за избеглице по земљама Западног Балкана.

"Још је рано. Немамо детаље о томе колико ће места за избеглице бити успостављено у којој земљи", изјавила је портпаролка УНХЦР-а.

Та организација је, како је истакла, већ у контакту с Владом Србије и ради на организовању смештаја и прихватних центара, како би избеглице током зиме имале где да преноће.

"Ми смо и без акционог плана већ неколико месеци у контакту са српским властима. Наши специјалисти су гледали неколико места која долазе у обзир за такве прихватне центре, направили су планове, посаветовали Србију, тако да је тај посао већ почео", казала је Шуњићева.

Према њеној процени, у Србији тренутно има од 800 до 1.000 спремних места за спавање.

"Када су у питању места где избеглице, могу преноћити и боравити док чекају да се региструју, или да после регистрације крену даље, у Прешеву, рецимо, у шаторима, колико ја знам, има више од 1.000 таквих места", додала је Шуњић.

Портпаролка УНХЦР-а казала је да је прошле ноћи у месту Беркасову није било проблема и већих задржавања, јер су хрватски органи "мало помало" пуштали избеглице преко границе.

"Била је доста хладна ноћ. Људи су палили ватре да се згреју, чак су и певали и били су весели", казала је Шуњић.

На самиту "Европска унија и Западни Балкан" у Бриселу договорено да се дуж пута миграната од Грчке преко Западног Балкана и чланица ЕУ успостави 100.000 места за збрињавање избеглица, а од тога 50.000 места биће на Западном Балкану.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво