Борба против рака дојке, солидарност на штиклама

У Србији годишње од рака дојке оболи 4.100 жена, а сваког дана пет њих умре од те болести, показују подаци Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Тим поводом је на Ади Циганлији организована акција "Буди део розе тима", у оквиру које је одржана и јединствена трка на штиклама за мушкарце, који су на тај начин пружили подршку дамама у бробу против канцера.

Припадници јачег пола, њих 20-ак, добровољно су се пријавили, и претрчали су у розе ципелама на штиклу 15 метара дугу стазу, након чега су сви, као победници, добили медаље за подршку коју су пружили дамама.

Жене су данас на Ади могле да добију информације како се врше самопрегледи, колико често их је потребно радити, да чују искуства жена које су победиле опаку болест, а чланови спортских удружења су у то име играли одбојку и кошарку, вежбали јогу и капуеру и подсетили жене да треба да издвоје време за рекреацију и бригу о здрављу.

Једна од оних која је победила рак је и Јасмина Лукић, из Удружења "Будимо заједно", која је женама поручила да одвоје време за себе, редовно раде самопрегледе и престану да се нервирају око ситница.

Она је, како је испричала Танјугу, пре десет година први пут оперисала рак дојке, да би јој се канцер, на другој дојци, вратио две и по године након поперације.

"И ја сам размишљала да се то мени никад неће десити, али када је моја мајка оперисана ја сам отишла на преглед и дијагностикован ми је рак", рекла је Јасмина Лукић.

Рак јој је откривен када је имала 48 година, а комплетно лечење кроз које је прошла захтевало је да напусти посао.

"За неке ситнице људи не треба да се нервирају. Жена се нервира за сијасет глупости, али те су ствари јако безначајне", поручила је Лукићева и додала да њено удружење пружа психолошку и емотивну подршку оболелим женама.

Рак дојке је, иначе, најчешћа малигна болест код жена, како код нас, тако и у свету, а Србија се налази на 19. месту по броју оболелих у Ервопи.

Смсртност је, међутим, у Србији веома висока - на другом смо месту по смртности од канцера дојке на Старом континенту.

Према речима координаторке за скрининг рака дојке "Батута" Љиљане Лазић, 75 одсто новооткривених случајева карцинома се открије у касној фази болести, те је једина права превенција је рано откривање.

Самопрегледе треба радити једном месечно, док је на преглед код лекара потребно ићи једном годишње. Жене старије од 50 година, треба да иду мамографски преглед на сваке две године.

Данашњу акцију, а у оквиру обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке, организовали су Фонд Б92 и компанија Авон, уз подршку Амбасаде САД-а, и покровитељство Министарства здравља.

Заменик амбасадора САД Гордон Дугуд рекао је да је данашња акција значајна због веома високог броја жена у Србији које сваке године оболе од рака дојке.

"Ја сам изгубио рођаку, јер било је касно када је открила карцином. Недуго после њене смрти и друге жене из наше породице су почеле да раде самопрегледе и управо је њена мајка открила да има рак дојке. Она је преживела и сада има 95 година, живела 40 година након излечење", рекао је Дугуд.

Директор Фонда Б92 Веран Матић указао је да је важно да држава системски уреди ову област, да женама буде лако да ураде преглед и да од дијагностике до лечења не прође неколико месеци.

"Ове године су два покретна дигитална мамографа на поправци и очекујем да се у најскорије време овај проблем реши и да се они што пре поново ставе у рад", рекао је Матић.

Јасмина Гајић из компаније Авон, истакла је да та компанија жели да скрене пажњу женама да воде рачуна о свом здрављу и да, уколико имају времена за фризера и да се баве спољашњим изгледом, нађу времена и за самопрегледе.

Она је додала да се ове године акцији придружила креаторка Ана Љубинковић која је креирала мајицу чијом продајом се скупљају средства за "пак систем", који је неопходан КЦ Ниш, а који служи за архивирање мамографских снимака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво