Читај ми!

Може ли Србија да повећа могућности за вантелесну оплодњу

Већ две године приватне здравствене установе нису укључене у програм вантелесне оплодње, иако је број парова који из медицинских разлога могу једино на тај начин да добију дете у порасту.

Процене су да би у Србији годишње требало урадити око 7.000 процеса вантелесне оплодње, док се у свим здравственим установама у којима се обавља та процедура, уради до 1.500. Из две највеће државне установе најављују проширење капацитета и повећање броја поступака.

Слика мајке која је бебу добила после вантелесне оплодње, кружила је интернетом ових дана. Мајка је желела да покаже колико је лекова и ињекција иза најрадоснијег тренутка.

Томе треба додати и трку са временом коју многи парови губе док не открију узроке неплодности, а онда и време које потроше да прикупе неопходне анализе, док многи касно започну ту процедуру.

А Србија губи трку са временом када је реч о борби против беле куге. О трошку државе могу да се ураде два поступка док у Словенији парови имају шест покушаја за прво дете, четири за друго. Хрватска финансира четири покушаја и два са замрзнутим ембрионима.

У нашим државним установама тврде да листи чекања нема, али су у Гинеколошко-акушерској клиници Народни фронт започели кампању за проширење одељења за вантелесну оплодњу.

Опрему, која стоји у подруму, а која је неоходна и за чување биолошког материјала, пре шест месеци купило је Министарство здравља.

"Друштвено одговорно предузеће нам је дало донацију од 26 милиона динара за реконструкцију простора", рекла је др Снежана Ракић, директорка ГАК Народни фронт.

Проф. др Александар Стефановић, директор ГАК у Вишеградској, истакао је да ће се новом опремом увећати капацитети током следеће године, највероватније дупло, и да су у току инфраструктурни радови.

И у Републичком фонду за здарвствено осигурање кажу да листе чекања нема. Приватници тврде другачије.

"Сматра се да у Србији сваки шести, седми пар мора да затражи помоћ стручњака. Ми каскамо у процесу, требало би да буде 1.050 на милион становника", рекао је Миодраг Стојковић, генетичар у Специјалној болници за лечење стерилитета у Лесковцу.

Према подацима Фонда, ове године у поступак вантелесне оплодње у пет државних здравствених сутанова ушло је 1.594 жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије