Избегличке муке од Прешева до хрватске границе

За месец дана из Србије је преко Шида у Хрватску отишло око 160.000 избеглица са Блиског истока. Број миграната се не смањује, а само је промењено место уласка у суседну државу. Не иде се кроз њиве ка прелазу Шид - Товарник него асфалтним путем ка некадашњем граничном прелазу Беркасово - Бапска.

На путу кроз Беркасово, колоне аутобуса су редовне. Од Прешева до хрватске границе избеглице свакодневно пристижу у преко 50 аутобуса.

"Ништа до сада нисам знао о Србији, мислим да је лепо место, идем тамо куда иду сви", каже избеглица из Ирана.

На излазу из наше земље чекају их контејнери за одмор, храна, вода, хигијенски пакети, кабанице, информације, преводиоци, неопходна помоћ.

"Дневно поделимо од 500 до 1.000 пакета, прилив је већи и у току ноћи и у току дана, дежурства су редовна, током 24 сата боравимо овде", каже Душица Полетан из Црвеног крста Шид.

Редовна је и помоћ лекара. На жуљеве због ходања и стомачне тегобе најчешће се жале. Једна беба стара 25 дана, на избгличком путу из Ирака је девет дана.

"Мајке које на путу редовно доје бебе су релативно здрава популација", каже Фадила Кукавица, специјалиста опште медицине из Сарајева.

Затворени гранични прелаз Беркасаво - Бапска отвориле су избегличке муке. Између две државе несметано, кроз шаторски заштитни тунел, прође на хиљаде људи.

Са хрватске стране дочекује их полиција и обезбеђен превоз ка прихватном центру Опатовац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије