Читај ми!

Већа овлашћења туристичким инспекторима за већу сигурност путника

Србија од туризма годишње заради око милијарду евра. Увођењем више реда у ту привредну грану, тај приход би могао да буде и знатно већи. Туристички посленици верују да ће измене и допуне закона о туризму који је скупштина недавно усвојила, смањити сиву економију у тој грани, а путницима дати већу сигурност када крену на одмор у организацији туристичких агенција.

Једна од најзначајнијих новина је да ће туристички инспектори имати већа овлашћења. Ако нека агенција изигра своје путнике, више неће моћи да настави да ради до окончања поступка за одузимање лиценце, како је то до сада било и да евентуално превари још већи број туриста.

"Сада ми дајемо механизме, инструменте инспекцији да казни ту агенцију, да забрани њен рад и да покрене поступак за одузимање лиценце", истакао је Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Нови закон предвиђа обавезно здравствено осигурање за све путнике. ЈУТА агенцијама нуди помоћ у организацији тог посла.

"Ја се надам да ће велики број агенција препознати нашу иницијативу, и да ће са нама склопити уговор јер ћемо се ми потрудити да кроз један технички сервис подршке који ће бити седам дана у недељи, 24 сата доступан свим гостима и туроператерима да помогнемо да путници врате поверење у путовања преко агенција", рекао је Александар Сеничић, директор ЈУТЕ.

Хотелијери су већ више година у нижој стопи ПДВ-а од десет одсто. Нови закон о порезима који је такође скоро усвојен, са двадесте на десет одсто смањио је ПДВ и сеоским домаћинима, власницима мотела и хостела.

"Уз то смањивање ПДВ-а и појачавање инспекције мислим да ће за резултат дати повећање промета, убацивање тих облика привредне делатности у легалне токове и у повећање буџета кроз наплату пореза", истакао је Томислав Момировић, директор Удружења хотелијера и ресторатера Србије.

Измењени закон о туризму, предвиђа и формирање дестинацијског менаџмента. То је веома важно јер се, на пример, дешавало да се на Копаонику, који се налази на територији две туристичке организације, Бруса и Рашке, њихове надлежности преклапају или што је још горе, не зна се шта је чији посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво