Читај ми!

Киша и хладноћа додатно отежавају пут мигрантима

Кроз Прихватни центар у Прешеву, за три дана прошло је око 17 хиљада миграната, а само у току ноћи и данас - више од четири хиљаде. У Прешеву пада киша. Кабанице су подељене одраслима, али дечјих кабаница нема!

Киша и хладноћа прате мигранте на дугом путу већ неколико дана. Мокри и боси, када их умор савлада, не бирају где ће сести. Нпр. породица са децом - руча у блату.

"Оно што смо преживели у Авганистану са Талибанима је страшније од ове хладноће и кише. Најтеже нам је због деце, али добили смо овде храну, одећу и обућу", каже Наип, мигрант из Авганистана.

Многи су се од кише склонили испод надстрешница, јер су у шаторима блато и вода. Одрасли су од Црвеног крста добили кабанице, а жене децу увијају у најлоне.

"Много је хладно, обућа је мокра и нама и деци, другу немамо и то је сада најтеже, наводи Матаб из Авганистана.

"Они су доживели изузетно тешка и трауматска искуства, али с друге стране имају јаку вољу да преживе, спасу живот и да успеју", објашњава психолог Јана Стојановић.

Редови се брзо смењују испред Прихватног центра у Прешеву. Службе раде даноноћно како би мигранте регистровале у најкраћем року.

"Сада се много више може регистровати за 24 сата него раније, јер смо ставили на располагање компјутере, рачунаре и скенере за отиске прстију", истиче Мелита Шуњић из УНХЦР-а.

Мигранти најважније информације добијају од пријатеља, телефоном. Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила представио им је апликацију за боље сналажење у Србији на арапском, персијском и енглеском језику.

"Апликација садржи све битније телефоне пре свега државних институција здравствених центара, са тачним адресама. Једним кликом на адресу отвара се телефонски прозор где можете да позовете и хитну помоћ", каже директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

"Јако је корисно јер ћемо на једном месту имати све информације у сваком тренутку", истиче мигрант из Авганистана.

У Прихватном центру у Прешеву припрема се још један објекат за смештај. УНХЦР је на пошљунчаном делу дворишта поставио додатне шаторе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије