Читај ми!

Две деценије од страдања Срба у западној Крајини

Полагањем венаца на централном гробљу у Мркоњић граду и на Централном спомен облежју обележено је 20 година од страдања Срба у западној Крајини.

Александар Вулин је, заједно са министром рада и борачке политике Републике Српске Миленком Савановићем, посетио мајку Жупића, која је изгубила три сина, погинулих у борбама 1995. године, јавља Танјуг.

Министар је током обраћања нагласио да је само Србија економски јака, јединствена, моћна гаранција да се никада више неће некажењено десити ниједан злочин над Србима, без обзира где живели, где трајали.

Вулин поручује грађанима Републике Српске да се држе заједно, јер, како је навео, без јединствене и јаке Републике Српске, нема наде да ће било ко од нас бити већи, цењенији, важнији, успешнији.

"Бићете важни и цењени онолико колико буде цењена Република Српска, или ћете бити сложни, моћни, јединствени, или нико неће моћи да ради за вас оно што ви треба да радите - да чувате Републику Српску", наводи српски министар рада.

Вулин истиче и да је 20 година много у људском животу, али у историји овог народа није ништа.

"Само трептај ока. Нисмо ми Срби навикли да посустајемо и одустајемо, нису они који су овим планинама корачали пре вас и мене, па што бисте ви, што бих ја. Ако хоћемо да нас памте, да и ми памтимо, дајте да се учинимо вредним памћења", каже Вулин.

Према његовим речима, велика је победа што у УН није изгласано да су Срби геноцидан народ, што значи да су се променила времена, да Србија није оно што је била, као и да је то први пут да заједничким деловањем Србије, Републике Српске и свих њених пријатеља у свету, нису успели да припишу своју истину.

Како каже, народу Јадовна, Мркоњића, Пребиловаца, Јасеновца, најстрадалнијем и најпитомијем народу, не стоји та "ружна реч" геноцид.

"Мислили су, након свих ових година, да је дошло време да најтежу и најгору реч припишу заувек и да они који долазе за нама, који ће носити наша имена, да уче да су им очеви и дедови били народ геноцида. Једини геноцидни народ", указује Вулин.

Министар подсећа да је 20 година прошло од када је напуњена јама безданица, и сваки пут "кад се помисли да је последња, окренемо се иза себе и у сваком граду нађемо по још један споменик, из последњег рата".

Одбор за неговање традиције ослободилачких ратова Републике Српске организовао је обележавање 20. годишњице страдања Срба у Западној Крајини, када су јединице Хрватске војске, Хрватског већа одбране, Армије БиХ, потпомогнуте НАТО снагама учинили злочине против цивилног становништва.  

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тело жртава, међу којима 81 цивил, 97 припадника Војске Републике Српске, три припадника МУП-а РС и 10 жена.

У мањим гробницама у тој општини пронађено је још 176 тела цивила, припадника војске и МУП-а Републике Српске.

У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Републике Српске, данас је обележена двадесетогодишњица страдања Срба у Западној Крајини, 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије