Читај ми!

Заједничка вежба српских и руских пилота

Званично је завршена петодневна вежба руских и српских пилота ловачких авиона "миг 29" и хеликоптера Ми-8.

"Братство авијатичара Русије и Србије – БАРС" у потпуности је оправдало своје име, сагласни су чланови мешовитог руководства те активности и додају како је остварено више од 20 сати налета мешовитих посада без и најмањег нарушавања мера безбедности, а током другог летачког дана, 7. октобра, гађало се на полигону "Ашулук".

Пилоти ловачке авијације гађали су ракетама ваздух–ваздух Р-73 циљеве Саб-250 на висинама од 9.000 метара и ракетирали земаљске циљеве невођеним ракетним зрнима С-8.

Њихове колеге, пилоти Ми-8, ракетирали су циљеве на тлу такође невођеним ракетним зрнима С-8.

Пуковник Саша Мијаиловић, који предводи српске пилоте, рекао је да врхунац сваке обуке представља стављање у ситуацију борбене употребе.

"У потпуности смо успели у намери са којом смо дошли у Астрахан. Наши пилоти су показали да су способни да реализују борбене задатке на истом или сличном нивоу као наше колеге из Ваздушно-космичких снага Русије. Поред велике разлике у броју сати налета у односу на домаћине, они су, пилотирајући у заједничким посадама, остварили висок ниво синхронизације. Желим да захвалим Оружаним снагама из Руске Федерације који су нам указали гостопримство и омогућили да заједно вежбамо и размењујемо искуства", каже пуковник Мијаиловић.

Генерал-мајор Олег Михајлович Чеснаков, начелник Управе за борбену обуку Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације, рекао је да та активност није осмишљена тако да руски пилоти било чему уче српске пилоте.

"Имао сам прилику да посетим Србију и знао сам да ће припремљеност српских пилота бити на високом новоу. Никада нисмо ни мислили да су пилоти Војске Србије лошији у било чему од руских. Желео бих да подвучем једну важну чињеницу – ова вежба није замишљена тако да се такмичимо ко је бољи него да увежбавамо заједничка дејства у борбеним ситуацијама", истакао је генерал Чеснаков.

Министар одбране Руске Федерације, генерал армије Сергеј Шојгу одликовао је медаљама за борбену сарадњу пуковника Сашу Мијаиловића, мајоре Дејана Беду, Сашу Илића и Зорана Јокића. 

Одликовања је на свечаној вечери поводом успешно завршене вежбе официрима Војске Србије уручио генерал-мајор Олег Чеснаков.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије