Читај ми!

Студенти Правног факултета настављају протест

Није постигнут договор између студената Правног факултета који протестују и управе. Настава на Правном факултету се одржава и поред тога што група самоорганизованих студената омета наставу. Главни улаз у зграду је одблокиран.

Како ни данашњи разговори нису приближили ставове самоорганизованих студената и управе, академци у протесту ће писменим путем упутити своје захтеве деканату.

Студенти наводе да нису испуњени њихови услови, односно да нису задовољни понуђеним решењима. Договорено је да се формира радна група која ће тражити решење за новонасталу ситуацију.

"Први разлог је одржавање испитног рока октобар два, који је био свих претходних година, ове године га нема. Други разлог је да се откључа година, тражимо да се откључају изборни предмети, предмети са смера и повезани предмети. То они хоће тек од наредних година да се договоримо преко радних група и није нам дозвољено да цена другог слушаног бода буде спуштена са 1.300 на 750 динара", каже један од самоорганизованих студентата.

Цена бода већ је једанпут ове године смањена, тврди декан и сматра да је проблем настао оног тренутка када су уместо године почели да се уписују бодови, као што тражи закон.

"Ја лично дубоко верујем да је био бољи стари систем када је родитељ знао да ли му је син или ћерка на другој, трећој или четвртој години. Сада се зна да је нако освојио 135 бодова. То чак ни самим студентима није јасно", истиче декан Правног факултета Сима Аврамовић.

Аврамовић је студентима понудио да кажу који је модел студирања и плаћања бољи на било ком факултету друштвених наука и, како каже, спреман је да овога тренутка тај модел прихвати. 

Оно што је Факултет до сада учинио јесте граница преко које се не може, тврди декан и позива студенте да заједно формулишу предлоге и упуте их Министарству просвете пошто је тренутно у изради нови Закон о високом образовању. Студенти пак кажу да ће, док се не постигне договор, блокирати амфитеатар Радомир Лукић и главни улаз у зграду.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије