Читај ми!

Отворена изложба "Откријмо Арктик"

Изложба "Откријмо Арктик", уз подршку компаније "Гасропм њефт", отворена је на Савском шеталишту на Калемгдану, а посетиоци ће моћи да се упознају са занимљивим чињеницама о најмање истраженом региону планете.

На фотографијима су приказани ледени брегови, призори из свакодневног живота локалног становништва и животињске врсте тог региона, али и савремене технологије освајања морског дна у арктичком приобаљу, преноси Танјуг.

Приказана је јединствена ледоотпорна платформа "Приразломна", пројектована и изграђена у Русији за рад у екстремним условима, која задовољава еколошке и индустријске стандарде безбедности.

Изложбу су отворили директорка екстерних комуникација Гаспром њефта Екатарина Стењакиња и заменик генералног директора НИС-а Евгениј Кудинов.

Стењакиња је рекла да је компанија "Гаспром њефт" поносна на то што се прва налази у морском приобаљу Арктика, наводећи да је то велики успех.

"Поносни смо што данас српској публици можемо да прикажемо фотографије истакнутог руског фотографа уметника Сергеја Анисимова који је више од 10 година свог живота и рада посветио фотографисању арктичког региона. Драго на је што почињемо презентацију управо у братској Србији", рекла је Стењакиња.

Како је навела у изјави новинарима, "Гаспром њефт" је пре две година почео разраду налазишта у приобаљу Арктика, а у току прошле године је експлаоатисано милион тона нафте.

"Пионири смо у арктичком приобаљу, схватамо и нашу велику одговорност не само према Русима него према целом човенчанству", рекла је Стењакиња наводећи да та компанија велику пазњу посвећује еколошкој безбендости.

Како је навела, Гаспром њефт је у децембру 2013. почео производњу у морском приобаљу, поред обале Русије.

"Већ смо отпремили милионити барел нафте који је прозведен на арктичком приобаљу, а током ове године планирала се производња 800.000 тона нафте. Свесни смо да је производња нафте у арктичком приобаљу будућност светске прозводње угљоводоника јер је око 20 одсто резреви управо приобаљу Арктика", навела је Стењакиња.

Заменик генералног директора НИС-а Евгениј Кудинов је рекао да изложбу чине фотографије не само нетакнуте пироде Арктика, него и оне које ће омогућити посетиоцима да се упознају са савременим достигнућима "Гаспром њефта".

Наводећи да се и "Гаспром њефт" и НИС труде да дају свој доприонос као друштвено одговорне компаније, Кудинов каже да такође свом снагом покушавају да допринесу учвршћивању односа два братска народа Русије и Србије.

Кудинов каже да је изложба један у низу пројеката из области културе, спорта, науке, образовања, помоћи младима.

Арктик заузима 27 милиона километара квадратних, а како је навео Кудинов, процењује се да се на Арктику налази више од 90 миљарди барела нафте, а да је годишња потрошња нафте у целом свету 32 милијарде барела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара