Читај ми!

Промена пола у Србији све популарнија

Број људи који су ове године ушли у ординацију са намером да промене пол порастао је за 50 одсто, подаци су Клиничког центра Србије. Прва адреса је психијатар који утврђује да ли пацијент треба да настави процедуру код ендокринолога, затим код хирурга. Само у последње две године у Србији је урађено 14 операција промене пола о трошку државе.

Рођена је телу дечака, а одувек се осећала као девојчица. После 40 година, Хелена је скупила храброст и решила да настави живот као жена, а тренутно је у процесу корекције пола.

"Колико сам само комплета гардеробе бацила у контејнер, то је чудо. И онда након 10-20 дана почне да кува у вама, а ко то није прошао, не зна какви су то ломови у глави. Када је то експлодирало у мени, обратила сам се трансродном тиму у Клиничком центру Србије", каже Хелена.

Операција је тек последњи чин у транзицији, а претходе јој процена психијатра и хормонска терапија.

"Од 2012. године, од када имамо формално дефинисан кабинет који је сертификован да даје мишљење, број пацијената се повећава. Од тада до данас тај број се повећао на годишњем нивоу за 50 одсто и више", објашњава психијатар Драгана Дуишин из Кабинета за трансродна стања Клиничког центра Србије.

Прошле године урађено је шест операција промене пола, а ове, до сада, осам и то махом промена из женског у мушки пол. Две трећине трошкова такве интервенције сноси држава и по томе се Србија разликује од окружења.

"Tо нас сврстава у земље које веома воде рачуна о људским правима, о заштити људских права и могу с поносом да истакнем да је мали број земаља па чак и у ЕУ које су спремне и које су способне да финансирају трошкове лечења овог обољења", истиче уролог Мирослав Ђорђевић са Универзитетске дечје клинике у Београду.

У свету на 30.000 становника једна особа промени пол. У Србији се ова интервенција ради три деценије, а до сада је оперисано око 300 грађана Србије и више од 1.000 страних држављана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара