Читај ми!

Сто година од херојске одбране Београда у Великом рату

Немачке и аустроугарске снаге нападале су и разрушиле Београд 1915, пре тачно једног века. Храбра одбрана српске престонице остала је упамћена по чувеном говору мајора Драгутина Гавриловића. Маршал Франше Депере је 1924. одликовао Београд француском Легијом части, због херојства који су показали војска и становништво. Само пет градова у свету носи ово одликовање.

Несразмерне снаге са једне и друге стране Саве и Дунава, дуж педесет километара фронта, слика су одбране Београда. На српску престоницу бачено је око 50.000 граната, употребљена је тешка артиљерија. За два дана, град је готово разрушен.

"Oво је битка која је могла да се пореди са биткама на западном фронту баш по количини граната, неселективним циљевима и жестоким борбама", oбјашњава Данило Шаренац, историчар Института за савремену историју.

Забележено је да су на Београд послате посебно одабране и обучене аустроугарске јединице, јер се очекивало да ће сукоб бити жесток. Са друге стране, отпор је пружало мање од 20.000 људи: малобројни школовани војници, они који су тек стигли на обуку у Београд и становништво.

"Ту је било доста младића из такозваних нових крајева Србије, било је доста Македонаца, муслимана из Санџака, разнородна војна сила која се показала као доста успешна", указује Шаренац.

У одбрани сваке улице учествовали су и жене и деца.

"Младен Жујовић помиње долазак кројача из Београда који је тражио пушку да рукује оружјем, он није знао како, објаснио му је један београдски дечак", додаје Шаренац.

Симбол херојске одбране Београда је говор мајора Драгутина Гавриловића: "Војници, јунаци, Врховна комадна избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и отаџбине. Ви немате више да бринете за ваше животе који више не постоје".

Командант трупа централних сила Аугуст фон Макензен одмах по освајању Београда наредио је да се српски браниоци сахране. У њихову част подигао им је споменик на Топчидеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара