Читај ми!

Председнику Повеља захвалности Филолошког факултета

Филолошки факултет Универзитета у Београду обележио је свој Дан, на свечаности на којој је председнику Србије Томиславу Николићу уручена факултетска Повеља захвалности.

Повељу је председнику Николићу уручила декан факултета Александра Вранеш, за покровитељство и подршку у организацији Међународног славистичког конгреса, дигитализацији рукописаног наслеђа Иве Андрића, припреми целокупних дела Иве Андрића и објављивању Библиотеке "Језик и књижевност" на руском језику, преноси Танјуг.

Захваљући на признању, Николић је рекао да пројекте факултета препознаје као подухвате од националног значаја и да ништа мање ни не очекује од школе чије је оснивање ишло у корак са формирањем модерне српске државе и њених образовних институција.

"Таква традиција није вам само на понос, већ и на обавезу да је не изневерите и да својим резултатима изнова славите наслеђе тако важно за исписивање и академске, просвете и просветитељске историје Србије", рекао је Николић на свечаности.

Председник је истакао да факултет развија делатност необично важну за државу, академску дипломатију, која, како каже, не мари за односе међу државама, већ предњачи у повезивању, размени знања, разумевању, толеранцији.

У обраћању студентима, Николић је рекао да дипломце тог факултета среће безмало у свим амбасадама Србије у свету.

"Разгранали сте се и умрежили, понели из ове школе сјајно знање различитих језика и култура. Ви сте у свету излог важне и драгоцене приче о академском образовању своје земље", рекао је он.

Председник Србије се обратио и професорима, уз поруку да је звање учитеља, предагога, научног радника, питање посвећености и преданости, питање начина живота више него ли ичег другог.

"Ваши мотиви су узвишенији, отуда моје најискреније поштовање према свима вама који сте одабрали посао учитеља, најважнији од свих, јер вам поверавамо најдрагоценије што имамо, своју децу, будућност наше земље", рекао је Николић.

Он је истакао и да, колико год да га буде, никада неће бити довољно новца за образовање и науку, пројекте, али да је и сам био сведок одрицања и ентузијазма наставника којим се следе само идеје веће од свих нас.

У образложењу за доделу признања Николићу, декан Вранеш је истакла да је председник препознао значај Филолошког факултета за нашу културу и друштвени напредак.

У међународној заједници, према њеним речима, подржао је настојања факултета, Савеза славистичких друштава и Међународног комитета слависта да Међународни славистички конгрес буде одржан 2018. године у Београду.

"Председниково покровитељство овом конгресу, као и Међународном конгресу византолога, подстицајно је и за нашу и за страну научну заједницу", рекла је Вранеш на скупу на којем су присуствали представници Владе Србије, дипломатског кора, професори...

Уз председникову подршку, у сарадњи факултета са Задужбином Иве Андрића, САНУ и Андрићевим институтом из Андрићграда, дигитализована је и рукописна заоставштина Иве Андрића.

Тиме је уграђен значајан замајац за рад на критичком издању целокупних дела Иве Андрића, рекла је Вранеш, и подсетила да је председник пружио подршку и у објављивању Библиотеке "Језик и књижевност на руском" језику.

У свечаном делу студенитма су се обратили и ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић, студент продекан Лазар Грушановћ, председник Студентског парламента Јелена Видовић, а најбољим студентима уручена су признања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара