Читај ми!

Ускоро прихватни центар и у Бујановцу

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да ће за неколико дана бити отворен нови привремени прихватни центар у Бујановцу, као и да се већ ради на проширењу капацитета постојећег центра у Прешеву.

У Бујановцу ће мигранти бити регистровани, прегледани и биће им пружена помоћ, а у Прешеву ће капацитет садашњег прихавтног центра бити знатно повећан, рекао је Вулин током обиласка прихавтног центра у Прешеву, преноси Танјуг.

Вулин каже да Србија врло брзо реагује, али да има и злонамерних који ће рећи да би Србија требало да реагује и брже.  Он је рекао да треба разумети да ово није трајни смештај и да неће бити.

"Прихватни центар је место где се људи региструју, добијају храну и лекове и после тога им се омогућава да се крећу даље", навео је Вулин.

Министар је рекао да би Србија могла да поступа и другачије и да преузме механизме неких других земаља, односно да их пусти да прођу где год и како хоће без регистрације, али да Србија то неће радити и да ће поштовати како домаће законе, тако и међународне прописе.

"Свако ће бити регистрован. До сада их је регистровано 168.272. На ту цифру треба додати данашњу од 1.860, као и око 1.500 или 1.600, колико ће бити регистровано до краја дана и колико их тренутно има у прихватном центру у Прешеву", рекао је Вулин.

На све то треба додати 14.200 оних који су ухваћени на нашој територији, без захтева за тражење азила и против њих су поднете прекршајне пријаве, додао је Вулин.

Он је поновио да је ова ситуација која се не предвиђа, на њу се реагује и да сви морамо да разумемо да су то ствари на које Србија не може да утиче.

"Да ли ће овде доћи 5.000 или 3.000 људи у току дана или 500, то је нешто што нема везе са Србијом", рекао је Вулин и навео пример Кањиже, где је прошло до сада 70.000, а чији је капацитет 1.000 људи и где је тренутно немамо ниједног мигрантна.

Вулин је рекао да од почетка мигрантске кризе није било ниједног инцидента и да наша полиција у пуној мери поштује људска права миграната.

Одговарајући на питање да ли ће локалне заједнице у којима се налазе прихватни центри добијати помоћ, Вулин је навео да се то већ дешава, а на питање да ли је то довољно, одговорио је да нико не добија довољно новца.

"Србија не добија довољно новца, али ови људи то неће осетити", рекао је Вулин.

Добротворна организација Српске православне цркве "Човекољубље" је поделила мигрантима по 300 кабаница, гумених чизама и чарапа за одрасле и децу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара