Читај ми!

Шанса за српске привреднике на косовском тржишту

На Међународном сајму пољопривреде у Приштини, први пут су и произвођачи из централне Србије. Реч је о више од 20 компанија које се тек сада представљају на косовском тржишту, а организовала их је Привредна комора Србије. Робни пласман српских предузећа на косовско тржиште годишње износи 370 милиона евра.

Наступ српских привредника на сајму у Приштини, шанса да се на косовском тржишту подигне ниво продаје производа из централне Србије. Представници 22 предузећа дошли су на сајам са једним циљем.

"Да прикажемо наше производе, да упознамо што више дистрибутера, како би пласирали нашу робу и на ово тржиште", рекао је Марко Босиљчић из Дестилерије "Чолић" из Крагујевца.

Радивоје Влашкалић из предузећа "Мара" из Сомбора каже да је њихов план, пошто су први пут ту, да упознају тржиште и да размене контакте. "Циљ нам је да пронађемо неког стабилног дистрибутера за ово тржиште овде", каже Влашкалић.

И остали излагачи имају исте намере. Њихово појављивање у Приштини, организвала је Привредна комора Србије.

"Привредна сарадња мора да постоји. Са друге стране, оно што је нама јако важно је да из таквих партнерстава, иза такве сарадње, омогућимо неке нове, заједничке, инвестиционе подухвате партнера из целог региона", каже председник ПКС-а Марко Чадеж.

Председник косовске привредне коморе Сафет Грџалиу истиче да раде на томе да се трговци зближавају – да се нађу виши облици сарадње.

Предузећа из централне Србије представљају петину свих излагача на овогодишњем сајму. Њихове представнике је изненадило то што на званичном отварању није било превода на српском и што представници владе ниједном речју нису поменули њихово присуство, иако је најмасовније до сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се