Читај ми!

Већа подршка суграђана за достојанствену старост

Данас се обележава Међународни дан старијих особа. У Србији свака десета стара особа је сиромашна, а више од 11.000 особа старијих од 65 година прима социјалну помоћ. Готово пола милиона њих има минималну пензију. Тема овогодишњег дана старијих особа је "Како урбано окружење утиче на квалитет њиховог живота".

Више од 1.200.000 старијих од 65 година живи у градовима. Иако градови имају више сервиса за старе, бољу инфраструктуру, саобраћај и омогућују бољи друштвени живот, од тога имају користи само они који имају виталне покрете, указује Надежда Сатарић из НВО Amity.

Много је оних који живе у урбаној средини који су усамљени, болесни су, не могу да се крећу и изађу из своје зграде, каже Сатарићева за РТС истичући да њима благодети градске средине не користе.

У селима је много теже, тамо је, каже, потребна помоћ и још већа подршка од друштвене заједнице и институција. Потребно је показати солидарност, истиче Сатарићева.

Потребно је, наглашава, да и држава учини више, јер је то њена обавеза. Недовољни су сервиси подршке за старије, нарочито за непокретне и оне који пате од деменције. Иако држава има добар законски оквир, његова примена није добра, рекла је Сатарићева.

Много је старих који су дискриминисани и занемарени, како од установа, тако и од појединаца. Сатарићева напомиње да постоје механизми заштите, али и додаје да се они не користе.

Грађанима поручује да искажу солидарност према старима, а државним органима да учине више за развој сервиса за подршку старима како би им се обезбедила достојанствена старост.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се