Читај ми!

Шта доноси нова академска година

За више од 250.000 студената факултета и високих школа струковних студија у Србији, данас званично почиње нова академска година. На већини факултета за бруцоше се организују свечане академије и пријеми добродошлице. Да би испунили студијски програм, студенти електротехнике и економије у Београду, као и медицине у Крагујевцу, почели су да похађају наставу две недеље пре осталих. Студенти дају и своје примедбе.

Уз нову академску годину иду и измене закона о високом образовању, по којима између осталог, факултети сами могу да одређују број испитних рокова, док је граница за буџетско финансирање и даље 48, уместо 60 бодова.

"Сада када настављам даље своје школовање на студијама заиста не знам шта ме чека, и просто сада када излазим у реалан свет вероватно ће бити и разочарања и фалиће средстава и подршке и свега, тако да излазим из овог мехурића званог Математичка гимназија, мислим да ће ми бити теже, али видећемо", каже бруцош Никола Јовановић.

Будући правници и даље имају замерке на режим студија.

"Први проблем на Правном факултету је та висока цена бода – 1.500 за неодслушане испите, а за одслушане 1.300. И главни проблем је што док се не положе испити из претходне године не могу да се полажу испити из наредне године", каже студент из Београда Петар Стојисављевић.

У току је израда новог закона о високом образовању у који су поред представника Министарства просвете и професора, укључени и студенти.

"Гледаћемо максимално да сви студенти буду равноправни и равномерно све распоређено –да постоји један линерани систем плаћања школарина", истакао је потпредседник Сконуса Небојша Алексић.

У наредном периоду приоритет је реформа наставе, кажу на Београдском универзитету.

"Ми ту очекујемо већу ангажованост самих студената који су у том процесу кључни партнери да би се ова реформа у потпуности унапредила", каже ректор Универзитета у Београду проф. Владимир Бумбаширевић.

Да подсетимо, и професори и студенти су још пре две године затражили хитну измену Закона о високом образовању. Нацрт новог Закона треба да буде завршен до краја године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво