Читај ми!

Симболично ходање против сексуалног насиља над децом

У Београду је први пут организовано ходање против сексуалног насиља над децом, које је почело код Скупштине Србије, а симболично завршено код споменика Победнику на Калемегдану.

"Та рута није случајна, то је онај пут ка опоравку који у психолошком смислу значи пут од жртве, особе која је преживела сексуално насиље, до победника. То је процес опоравка од сексуалне трауме", рекла је Танјугу директорка Инцест траума центра Душица Попадић, који је организатор тог скупа заједно са Женском парламентарном мрежом.

Позивајући се на резултате првог националног истраживања о сексуалном злостављању деце који су јуче представљени, Попадић каже да забрињава што породица није прва адреса на коју се деца обраћају или, ако се и обраћају, породица неадекватно реагује.

"У сваком школском одељењу, четири детета преживело је сексуално насиље, а четири детета познају неко друго дете које је доживело сексуално насиље", каже Попадић.

Према њеним речима, у две трећине случајева сексуалног насиља деца су се обратила некоме, али половина оних којима су деца то саопштила није предузела ништа.

"Деца основног школског узраста су се обраћала неком члану породице, а средњошколског узраста су се обраћала вршњацима. Међу њима половина ништа није учинала", рекла је Попадић.

Само у седам одсто случајева, како је навела, постојала је пријава надлежнима за кривично гоњење.

Ходање против сексуалног злостављања деце предводиле су глумица Мирјана Карановић и кантауторка Александра Ковач, а гост је био је Метју Мек Квариш из Шкотске, који је последње две године препешачио 16.000 километара у 32 земље да би се побољшала ситуација деце која су преживела сексуално насиље, а који се залаже за укидање застаревања сексуалних деликата над децом.

Попадић каже да у Европи само Србија и Велика Британија имају ту меру која подразумева да неко ко је преживео сексуално насиље може током читавог живота да га пријави, а не као што је било по старом закону, само шест година након што је престало сексуално насиље.

Карановић је рекла је Танјугу да су многе теме које су деценијама или вековима биле сакриване као неке породичне тајне и личне срамоте почеле да се отварају.

"Због личног здравља, због здравља друштва је битно да се болне теме отварају и да људи који су преживели те трауме схвате да нису у томе сами, да постоје и други људи који имају сличне доживљаје у животу и да постоје људи који имају велику жељу да помогну", каже Карановић.

На крају скупа, који је подржао и председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, Александра Ковач је са дечјим хором извела песму Инцест траума центра, која је уједно и песма кампање "Прекинимо ћутање" коју води тај центар и кампање Савета Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије