Читај ми!

Meдицинске сестре недовољно образоване за ЕУ

Само седам одсто медицинских сестара у Србији има диплому која одговара стандардима Европске уније. Због тога је, истичу у Савезу удружења здравствених радника, неопходно усаглашавање нашег образовног система са европским.

Средње медицинске школе требало би да се реформишу у центре за опште образовање. Да би наша медицинска сестра могла да ради у Европи, или другде у свету после четворогодишње средње школе, мора да заврши школу за медицинске сестре која траје три године. Тек тада добија звање дипломирана медицинска сестра општег смера.

"Позив сестре је тежак и може да се упореди, статистика указује, са позивом рудара. У таквом позиву који изискује и физички и психички напор, неко са 14 година не може да одговори тим задацима", каже главна сестра ВМА Верица Миловановић.

Председница Савеза здравствених радника Србије Радмила Нешић подсећа да од 112 хиљада запослених у државном сектору 57 одсто су медицинске сестре и да је зато главни циљ да наши грађани имају на услузи ту европску медицинску сестру.

Један од услова за приступање Европској унији јесте да 30 одсто медицинских сестара има и диплому трогодишњих студија. Реално је очекивати, кажу у Министарству здравља, да се то догоди почетком следеће школске године.

"Потребно је усагласити прописе и променити систем образовања. На Влади је да обезбеди сарадњу са Европским саветом и обезбеди средства за промене у образовању медицинских сестара", истиче експерт УН за образовање медицинских сестара Томас Кили.

Хоће ли сестре које већ имају завршену средњу медицинску школу и даље радити?

"Наћи ћемо неки модел како то да урадимо с обзиром на то да ти људи морају радити. Здравствени систем мора да функционише, учинићемо то да они ипак добију формално образовање и достигну разлику која је неопходна. Наравно, то се неће односити на све, кажем на све јер мислим да нико неће изгубити своју компетенцију, нико неће изгубити своје радно место или плату", подвлачи државни секретар Министарства здравља доктор Вицко Ференц.

Да би Србија што пре усагласила образовни систем Савез удружења здравствених радника Србије и Министарством здравља недавно су организовали радионицу Европске комисије о усклађивању диплома медицинских сестара и бабица.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије