Читај ми!

Затварање граница неће утицати на ђачке екскурзије

Помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић каже за РТС да ће се тражити алтернативни прелази у случају да аутобусима који возе ђачке екскурзије у иностранство не буде омогућено да без задржавања пређу границу.

Пошто је Хрватска затворила границу са Србијом, разматрају се алтернативни путеви за организовање ђачких екскурзија у иностранство, а помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић каже да се води рачуна да не буде одлагања ђачких путовања.

Антонијевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се о томе одлучује заједно са министарствима спољних и унутрашњих послова.

"Ми смо упутили Министарству унутрашњих послова и спољних послова Републике Србије тумачење и допис којим тражимо упутство за поступање у свим будућим путовањима ученика средњих школа чије су екскурзије планиране", рекао је Антонијевић.

Како је објаснио, ако гранични перлази са Хрватском и даље буду затворени, ићи ће се на алтернативни прелаз.

"Ако постоји могућност да на овим граничним прелазима прођу без дужих задржавања - у реду, али ако су гранични прелази затворени, што је случај са Хрватском, онда ћемо упутити препоруку да се поведе рачуна о алтернативним граничним прелазима да се не би одлагало путовање", рекао је Антонијевић.

Што се тиче организовања екскурзија, поједине школе расписују јавну набавку приликом избора туристичке агенције, док друге избегавају тендере, па родитељи склапају уговоре директно са туристичким агенцијама.

У вези с тим, Антонијевић истиче да би школе требало да се придржавају Закона о јавним набавкама, мада, како објашњава, директни уговори родитеља са туристичким агенцијама нису противзаконити.

"Оно што је мањкавост Закона о јавним набавкама за школе и избор понуђача, односно извођача екскурзија је што побеђује увек најповољнија, односно најнижа цена а то не мора да значи да је реч о најбољем аутобусу који треба да превози децу, да је капацитет и да су објекти у којима су деца смештена исти као у понудама које су скупље. У тој другој понуди имате бољи пут, удобност у превозном средству, или боравак у неком објекту", рекао је Антонијевић.

Истиче да су деца увек под надзором својих професора, васпитача - било да школа организује путовање, или родитељи потписују уговор са агенцијом.

Ипак, указао је на то да смештајни капацитети обично немају учионице и просторије за наставне активности, иако екскурзије као настава у природи то подразумевају. Како каже, често нема ни 24-часовне надзорне лекарске службе.

"Ми имамо наменске објекте на Тари, Дивчибарима, Руднику, али се школе опредељују за објекте мањег типа, апартманског. Наша је препорука увек да се користе смештајни капацитети наменски грађени и прилагођени узрасту ученика", поручио је Антонијевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије