Читај ми!

Шабић: Надлежни да реагују на објављивање личних података у медијима

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић упозорио је да је крајње време да надлежни почну да реагују на то што се у медијима појављују "алармантне количине" података о личности за које се основано претпоставља да потичу од органа власти.

У саопштењу повереника наводи се да је недопустиво да одговорни и надлежни у континуитету игноришу то, преноси Бета.

"Недопустиво је да одговорни и надлежни у континуитету игноришу то да су у медијима присутне енормне количине личних података, поред осталог, и по закону иначе 'нарочито осетљиви подаци' из медицинских досијеа, резултати полиграфског испитивања, комплетни садржаји исказа притворених сведока, комплетни подаци осумњичених за кривична дела, жртава кривичних дела...", наводи се у саопштењу повереника.

Истиче се да је таква ситуација посебно алармантна ако се има у виду да би покушај медија да до тих података дођу на легалан начин, коришћењем права из Закона о слободном приступу информацијама, готово извесно био одбијен, уз образложење да је реч о тајни или да би то угрозило ток поступка.

Шабић је додао да поштује законом зајемчено право новинара и медија који добијају такве податке да не одају свој изворе информација, и да не тражи и не очекује од њих да то чине, али да на њих још једном апелује да се уздрже од објављивања информација којима се грубо вређа приватност.

"Али, од државних органа се с пуним правом очекује много више. Они су у обавези да покажу неупоредиво одговорнији однос према личним подацима грађана, што поред осталог подразумева и одговорност појединаца који се о те обавезе огреше", навео је
Шабић.

Подсетио је да се ради о материји која је регулисана и кривичним закоником који у члану 146 превиђа да се казном затвора до три године може казнити службено лице које податке о личности који се прикупљају, обрађују и користе на основу закона саопшти другом или употреби у сврху за коју нису намењени.

Поверник је нагласио да, и поред више кривичних пријава које је поднео, нико још није процесуиран за то кривично дело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије