Читај ми!

Муслимани прослављају Курбан-бајрам

Исламски верници прослављају први дан Курбан-бајрама. Тај највећи муслимански празник, који се још зове и хаџијски бајрам, посебан је по приношењу жртве. Председник Србије Томислав Николић, министар правде Никола Селаковић, потпредседница владе Кори Удовички, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитали су Курбан-бајрам свим верницима муслиманске вероисповести.

Централну свечаност - Бајрам намаз, која је одржана у Бајракли џамији у Београду, предводио је Елдин ефендија Ашћерић.

Уз честитике, из Исламске заједнице у Србији посебну молитву упућују за оне којима је ових дана и месеци тешко - избеглицама.

Због тога је традиционална Бајрамска софра постављена послеподне у парку код београдске аутобуске станице, на месту где има највише избеглица.

Председник Србије Томислав Николић честитао је свим грађанима муслиманске вероисповести празник Курбан-бајрам.

"Свим грађанима муслиманске вероисповести честитам празник Курбан-бајрам са жељом да овај празник проведу у миру, толеранцији и разумевању са својим најближима", наводи се у честитки председника Србије.

Министар правде Никола Селаковић верским службеницима и свим верницима Исламске заједнице честитао је Курбан-бајрам са жељом да тај велики празник проведу у добром здрављу заједно са својим ближњима и свим људима добре воље.

"Срдачно Вам честитајући Курбан-бајрам желим да духовна радост празника буде надахнуће свима да истрајавамо на путу мира и толеранције, сведочећи трајне и највише људске вредности љубави, поштовања и разумевања", написао је Селаковић у својој честитки, саопштено је из Владе Србије.

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички честитала је, поводом Курбан-бајрама, муфтији србијанском Мухамеду Јусуфспахићу и свим припадницима исламске вероисповести празник духовне радости и породичног заједништва.

"Уз све вредности које овај празник слави, желим вам здравље, срећу и толеранцију“, навела је Удовички у честитки саопштено је из тог министарства. 

И градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је Курбан-бајрам свим исламским верницима.

"Желим вам да предстојеће дане проведете у миру, благостању и слози негујући највише људске вредности солидарност, толеранцију и међусобно уважавање", каже се у Вучевићевој честитки.

У недељу 27. септембра, последњег дана Бајрама, у задужбини Илије Коларца, биће организован први дечији Бајарамски фестивал пријатељства.

Курбан-бајрам траје четири дана, а за време бајрама муслимани приносе жртву, курбан и деле га сиротињи, комшијама и родбини.

Бајрам је благдан духовне радости и породичног заједништва.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије