Читај ми!

Путевима aлбанске голготе, одавање поште прецима

Краљ Александар, Милунка Савић, Милутин Бојић пре сто година, а данас два Марка, Ненад и Немања. Они крећу на исти пут, којим се српска војска у Првом светском рату повлачила преко Албаније. Симболично, експедицију започињу у децембру – тачно сто година после албанске голготе.

Пећ, Чакор, Скадар, Драч, Крф – пут на који су српска војска и народ пошли неспремни, гладни, бежећи од непријатеља, ови младићи кренуће спремни и опремљени. Није им, кажу, жеља да опонашају, већ да одају почаст.

"Крећемо почетком децембра, када је и наша војска кренула да се повлачи са Космета. Очекујемо да за две недеље стигнемо до Крфа, али то ће диктирати временски услови, као што је и њима", каже Марко Николић.

Његов сапутник Немања Нешковић каже да желе да искажу пошту прадедовима, људима који су на том путу оставили кости, који су за њих хероји и које, како каже, као такве треба и да памтимо.  

Иду у непознато. До сада су прешли мали део руте коју, пре један век, није преживело више од 240.000 Срба.

Напомињу да сада то не изгледа ни близу онако како је изгледало пре 100 година. Ту су сада модерни путеви, асфалтни, али оно што ће можда бити слично јесу временски услови.

"Виде се врхови тих споменика из Првог светског рата, где су сахрањени Срби из разних крајева. Ту је и споменик краљу Александру који је у част српској војсци ту направио пут", каже Марко.

Током експедиције снимиће и документарни филм – замишљен је као модерна Одисеја кроз српске, албанске и црногорске планине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије