Читај ми!

Кардиохирургија КЦС добила најсавременији ултразвучни апарат

Најсавременији ултразвучни апарат стигао је на Клинику за кардиохирургију Клиничког центра Србије и биће у употреби од наредне среде. До краја године у ту клинику требало би да стигне и намодернији скенер.

Нови ултразвучни апарат омогућиће бржу и прецизнију дијагностику срчаних обољења и побољшати и олакшати постоперативно праћење пацијената, преноси Танјуг.

"Данас је свечани дан за Клинику за кардиохирургију јер смо добили најмодернији апарат у свету који дијагностикује срчана обољења", рекао је директор Клинике за кардиохирургију КЦС Миљко Ристић.

Објаснио је да је апарат купљен средствима која су прикупљена у акцији ''Помозимо болесном срцу'', коју је КЦС покренуо у децембру прошле године у намери да прикупи 1,1 милион евра за скенер и ултразвук.

"Успели смо да прикупимо та средства из добротворних акција - концерата које је организовао РТС, акција СМС порукама, али су се највише одазвали пацијенти који су лечени у клиници", рекао је Ристић и додао да је вредност ултразвука 100.000 евра, док ће скенер коштати око милион евра.

Најавио је да ће апарат бити пуштен у рад наредне среде.

"За основне процедуре моћи ће да се користи, али да бисмо искористили све могућности које апарат има, организоваћемо обуку која траје пет до седам дана", рекао је Ристић.

Нови ултразвук неће допринети смањењу листе чекања, али ће томе допринети скенер, који се очекује до краја године, рекао је Ристић уз напомену да листе чекања у тој установи нису дуге, јер се заказује и до шест интервенција дневно.

Скенер ће, додаје Ристић, омогућити бржу дијагностику.

"Дијагностичка процедура на том скенеру траје 0,3 секунде. То је време за које се може обавити преглед и тај апарат замениће класичну коронарографију", напоменуо је Ристић.

Места за скенер у клиници има, напомиње Ристић, јер поред ангиографске сале постоји "идеалан простор за смештање скенера".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије