Читај ми!

Селаковић: Застаревање због килавог вођења поступка

Застаревање случајева често је последица "једног килавог вођења поступка", рекао је министар правде Никола Селаковић. Истакао је да као члан Високог савета судства не може да коментарише дисциплинске поступке против судија који су у току, због застаревања случајева.

Упитан за поступак против судије Славке Михајловић, чије је разрешење затражио дисциплински тужилац због застаревања случаја Сретена Јоцића, министар Никола Селаковић је рекао да не може да се изјашњава о дисциплинском поступку док не чује све чињенице и околности које су од значаја за један случај, преноси Танјуг.

"Презумција невиности указује да је свако невин док се не докаже његова кривица", подсетио је Селаковић одговарајући на новинарско питање.

Додао је да свакако није добро што постоји застаревање судских поступака, што је како каже, често последица једног килавог вођења поступка који некада траје више од 10 и 15 година.

"Ви сте видели да је застаревање наступило када су у питању гоњења одређених лица у такозваном предмету 'стечајна мафија'. Људи који су покренули тај поступак одавно нису на дужностима на којима су били, и онда се постави питање кога ту да окривите", навео је министар правде.

Нажалост, навео је, још дуго ће се трпети последице нечијег лошег рада.

"На нама је да се трудимо да те последице буду што мање. Уверен сам да ћемо у једном делу успети, а у коликом – нисам сигуран", рекао је Селаковић.

Блиц је раније пренео да је због застарелости кривичног гоњења у јануару 2014. против Јоцића, председник Апелационог суда поднео дисциплинском тужиоцу предлог за вођење дисциплинског поступка против судије тог суда Славке Михајловић, ради утврђивања дисциплинске одговорности због тешког дисциплинског прекршаја – неоправданог одуговлачења поступка.

Дисциплинска комисија је, како наводи Блиц, изрекла судији казну смањења плате од 50 одсто на годину дана и немогућност напредовања од две године.

Дисциплински тужилац се жалио на такву одлуку Високом савету судства и тражио покретање поступка за разрешење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије