Читај ми!

Јанковић препоручује смену Гашића и директора ВБА

Заштитник грађана Саша Јанковић поднео је препоруке надлежним органима за разрешење министра одбране Србије Братислава Гашића и директора Војнобезбедносне агенције (ВБА) Петра Цветковића због њихове одговорности за незаконит и неправилан рад органа под њиховом надлежношћу, и због несарадње са заштитником грађана у вези са инцидентима током прошлогодишње Параде поноса.

Како је објављено на сајту заштитника грађана, препорука за разрешење министра одбране Гашића поднета је председнику Владе Александру Вучићу, а за разрешење директора ВБА Цветковића председнику Србије Томиславу Николићу, који поставља и разрешава директоре војних служби безбедности, пренела је Бета.

"Сви државни органи, а посебно такозвани органи силе, морају да се повинују Уставу и закону и да своја овлашћења користе у сврхе у које су им дата. Демократска цивилна контрола оружаних снага и служби безбедности демократски је стандард без кога војска и службе могу да се подвргну политичкој или личној моћи, са огромним штетним последицама. Министар одбране Братислав Гашић и директор ВБА Петар Цветковић погазили су оба принципа и исказали чврсту намеру да то чине и у будућности, због чега је моја јавна препорука за њихово разрешење била неминовна", наводи се у саопштењу заштитника грађана.

Јанковић је изразио уверење да ће органи надлежни за њихову смену о тој препоруци одлучити "у најбољем интересу грађана и демократских вредности на којима је саздана наша држава".

Заштитник грађана је детаљно навео и образложио разлоге којима се руководио да препоручи разрешење два функционера и тај акт је објавио на сајту.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије