Читај ми!

Несташица ММР вакцина, очекују се до 1. октобра

У појединим општинама у Србији нема довољно ММР вакцина против малих богиња, заушки и рубеола због застоја у испоруци услед проблема у производњи, али се очекују до 1. октобра, поручено је из Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут".

Наводе и да се вакцине очекују у "најскорије време", односно већ око 1. октобра, као и да нема опасности од епидемије, пренео је Танјуг.

Уговорени добављач за ММР вакцину био је у обавези да испоручи уговорену количину вакцина до краја септембра.

Привремено, краткотрајно одлагање вакцинације деце неће угрозити њихово здравље, наводе у тој установи и напомињу да ће краткотрајно одлагање бити превазиђено прерасподелом постојећих колицина ММР вакцине.

"Произвођач, британска фирма Глаксо, нас је непосредно пред испоруку обавестила о проблемима у производњи и никаквих проблема није било са тендером ни са избором добављача", рекао је Танјугу директор "Батута" Драган Илић.

Он је рекао да очекује да ће се врло брзо, у најскорије време, захваљујући додатном ангажману произвођача, та вакцина наћи у довољним количинама.

Илић је нагласио да родитељи немају разлога за забринутост због тренутног застоја, као и да због тога не постоји опасност од епидемије.

"То подразумева да буде довољно вакцина и њих ће бити довољно", подвукао је Илић.

Из Удружења родитеља "Бебац" раније данас су упозорили да би несташица могла да изазове епидемију малих богиња, до које је дошло у јуну.

Илић, међутим, објашњава да је ове године био повећан број оболелих од морбила, али не међу децом, већ међу одраслима.

Он је упозорио да је неопходно да деца буду вакцинисана на време и додао да је обухват вакцинације у првих шест месеци 2015. већи него претходних година.

Удружење "Бебац" саопштило је раније данас да једногодишња деца већ месецима не могу да приме ММР вакцину против малих богиња, рубеола и заушки, док је код све деце предшколског узраста ревакцинација овом вакцином одложена.

Они су апеловали на надлежне да што пре обезбеде ММР вакцине за све домове здравља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије