Читај ми!

Транспарентност: Важно што је објављен уговор за "Београд на води"

Програмски директор "Транспарентности" Немања Ненадић оцењује да је веома важно што је влада објавила уговор о пројекту "Београд на води".

Немања Ненадић каже да "у случајевима попут овог, када се уговор закључује на основу међудржавног споразума, а не применом домаћих закона, не постоји обавеза јавног надметања, нити обавеза објављивања уговора".

Објашњава да у оваквим случајевима постоји само обавеза да се они доставе по захтеву за приступ информацијама, у складу са законом о праву на доступност информација од јавног значаја, преноси Танјуг.

То важи, додаје, и за уговоре о заједничким улагањима који су закључени пре 2011, када је донет Закон о јавно-приватном партнерству и концесијама.

Он сматра да би битни елементи уговора требало да буду објављени и пре него што почне надметање за одабир партнера из приватног сектора са којим ће држава сарађивати, као што је случај код јавних набавки.

Упитан да ли је на овај начин задовољен захтев оних који су тражили да се обелодани уговор о изградњи Београда на води, наводи да у суштини јесте, мада примећује да је то одлагано, те да је "јасно да је објављивање уговора зависило од воље представника наше владе и фирме из УАЕ, а не од испуњења разних услова за правноснажност уговора, како је представљено".

"Наравно да је важно да је објављен", истиче Ненадић.

Коментаришући да ли су елементи које садржи уговор у складу са интересима Србије, Ненадић каже да је у интересу земље да када даје у дугорочни закуп грађевинско земљиште за узврат добије најбољу понуду.

Ако нема јавног, тржишног надметања, не може се рећи ни да ли би било могуће закључити повољнији уговор. 

Влада Србије је јуче објавила Уговор о пројекту "Београд на води".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије