Читај ми!

Протест бивших радника МУП-а са Косова

Бивши радници МУП-а Србије на Косову, који захтевају решавање њиховог радно-правног статуса у складу са Уставом и законима државе Србије, протестовали су испред зграде Канцеларије за КиМ у Косовској Митровици.

Након протеста, најавили су и једночасовну блокаду прелаза Јариње на северу Косова, преноси Танјуг.

Такође, уколико њихов статус не буде решен, најавили су и да ће српског премијера Александра Вучића, чија посета Космету се очекује у наредним данима, дочекати протестом.

"С обзиром на то да премијер у наредним данима долази у Косовску Митровицу, уколико наш радно-правни статус буде решен, ми ћемо га дочекати аплаузима и поздравити. У супротном, протестоваћемо и тог дана и протестом ћемо га дочекати у Косовској Митровици", истакао је представник радника Рајко Шекуларац.

Шекуларац је подсетио да је након Бриселског споразума и Уредбе Владе на основу које је престао радни однос радницима МУП-а, исти су упућени у привремене или како их зову посебне пензије.

Према његовим речима, бивши радници МУП-а на Косову, незадовољни начином на који је то регулисано, у више наврата обраћали свим институцијама државе Србије да у складу са законом и Уставом реше њихов проблем.

Како је рекао, до данас то није урађено, иако је после мартовских протеста од стране премијера наложено формирање посебне Радне групе која ће се бавити решавањем њиховог статуса.

"Та радна група, можда је боље рећи нерадна група, већ четири и пети месец није успела да донесе свој предлог закона иако смо им ми доставили наш предлог закона са којим бисмо били задовољни", подвукао је Шекуларац.

Своје захтеве предали су у Канцеларији за КиМ у Косовској Митровици како би били прослеђени премијеру Александру Вучићу.

Бивши радници МУП-а Србије најавили су и да ће на око сат времена блокирати административни прелаз Јариње из правца Руднице и Рашке као знак упозорења.

Шекуларац је раније рекао да око 800 радника МУП-а Србије са Косова захтева да њихов радни статус буде регулисан у складу за важећим законима Републике Србије.

До сада је више стотина полицајаца уложило жалбе на спорна решења о престанку радног односа, које су касније, одлуком жалбене комисије Владе и одбијене, након чега су ови радници покренули тужбе пред Управним судом који је до сада решио преко 500 тужби у корист радника.

Око 1.200 полицајца и радника МУП-а на Косову и Метохији пензионисано је 2013. године, након потписивања првог Бриселсог споразума када је Влада Србије донела закључак да се укину радна места полицајцима са Косова и Метохије и да се они у складу са посебном уредбом пенизионишу.

На северу Косова око 160 радника, међу којима су и полицајци и административни радници, није интегрисано у Косовску полицију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије